Sanat eserleri, estetik değerler taşıyan fiziksel madde ya da sanatsal yaratım olarak tanımlanıyor. İlk akla gelen sanat eseri türleri edebiyat ve müzik eserleri olsa da sanat eserleri aslında somut, taşınabilir görsel sanat formları olarak sunuluyor.
Sanat eserlerinin sergilenebilir oluşu onları kalıcı hale getiriyor. Böylece nesilden nesile aktarılıyor. Kalıcılığı sağlayan bu uzun süreçte sanat eserlerini korumak, hassasiyet içeren bir konu haline geliyor.
Sanat eserlerinin sergilendiği yerlerin başında müzeler ve sanat galerileri geliyor. Sanat eserlerini korumak için bu eserlerin sergilendiği yerlerin iç mekan özelliklerine çok dikkat ediliyor. Ortam havasının temizliği ile sanat eserlerinin korunması sağlanıyor. Bununla birlikte müze ve galerilerdeki ortam havasının temizliği ziyaretçileri de etkiliyor.
Hava kalitesi nasıl sağlanır, sanat eserlerini etkileyen bir unsur olarak öncelik verilmesi gereken bir konu. Bu yazımızda sanat severlere ve sanat koleksiyonu sahiplerine faydalı olacağını düşünerek, sanat eserlerini korumak için ipuçları neler sizinle paylaşıyoruz.
Sanat Eserlerini Korumak Neden Önemli?
Sanat eserlerini korumak neden önemli, çünkü sanat eserleri toplumun kültür mirası olarak değer taşıyor. Sanat eserleri hem geçmiş hem de dünya tarihi hakkında bilgi veren bir kaynak. Geçmişten bugüne değer taşıyan bu eserler, insanlık tarihi açısından çok önemli. Sanatçıyı ve sanat eserlerini korumak, daha çok sanat severi bir araya getiriyor ve bu eserlerin tanınmasını sağlıyor.
Ziyaret sırasında sanat eserlerinin sergilendiği müze ve sanat galerilerinin kurallarına uymak, bu eserleri korumak açısından önemli bulunuyor. Bununla birlikte sanat eserlerinin bakımı ve korunmasında çevresel koşullar ön plana çıkıyor.
Sanat eserlerinin estetik bir bakış açısıyla, hayal gücü ürünü olarak ortaya çıkarılması sanat eserlerinin özellikleri arasında yer alıyor. Sanat eserlerinde ve sergilenmesinde kullanılan materyaller de bu özellikleri tamamlıyor; ancak bu materyaller hava ortamından etkilenecek kadar hassas. Bu durumda sanat eserlerini nasıl koruyabiliriz, merak edilen bir konu haline geliyor. Sanat eserlerini korumak için alınabilecek önlemlerden en önemlisi, saklandığı yerin koşullarını iyileştirmek oluyor.
Sanat Eseri Koleksiyonu Yapanlar İçin Püf Noktaları
Sanat eserlerine ilgisi olanlar bir ziyaretçi olarak, müzeleri ve sanat galerilerini gezebiliyor. Bununla beraber yatırım amaçlı ya da estetik arayışından kaynaklı sanat eseri koleksiyonu yapanlar var. Sanat eserlerinde zamanla oluşabilecek hasarlar, değerli sanat eserlerinin uzun vadede saklanmasını engelliyor. Sanat eserlerini korumak için bazı püf noktalarına dikkat etmek, koleksiyonerlerin işini kolaylaştırıyor.
- Resim, çerçeve ve kanvas tablolar çevresel faktörlerden çabuk etkilenebiliyor. Asıldığı yerlere dikkat edilmesi, direkt güneş ışığına maruz bırakılmaması öneriliyor.
- Sergilenmeyen eserlerin depo ortamında saklanması durumunda ortam havasının uygun hale getirilmesi sanat eserlerini korumak için etkili oluyor.
- Tozlu ortamlar zamanla eserlerin bozulmasına yol açıyor. Bu yüzden eserlerin saklandığı yerleri tozlardan arındırılması tavsiye ediliyor.
- Sanat eserlerinin bozulmasına yol açan etmenler arasında ani ısı değişimleri ilk sıralarda yer alıyor. Bu yüzden eserin saklandığı ortamın çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerektiği vurgulanıyor.
- Resim, heykel ve seramik gibi eserler için sanat eserleri nasıl korunur sorusu sorulduğunda, hava temizliği öne çıkıyor. Bu konuda depolama alanlarındaki havanın temizliği önemli oluyor. Ortamdaki toz, küf ve nem zamanla sanat eserlerine zarar verebiliyor. Sanat eserlerini korumak isteyen koleksiyoncular için hava temizleyici kullanmak saklama koşullarını iyileştiriyor.
Müze ve Sanat Galerilerinde Temiz Hava
İnsanlar kapalı bir ortama girdiğinde ilk dikkat ettikleri şey, soludukları hava oluyor. Havanın insan üzerindeki etkileri, ortam havasının temiz olup olmamasına bağlı olarak değişiyor. Müze ve sanat galerileri gibi insan kalabalığı ve sirkülasyonunun çok olduğu yerlerde temiz hava oldukça önemseniyor.
Ortam havasının kalitesi sanat eserleri üzerinde çok etkili. Tabloların rengi soluyor; kağıt, ahşap ya da kumaştan yapılan eserler küf, mantar, bakteri ile beraber birçok kirleticiye maruz kalıyor. Bu etkilerin hepsi ısı ve nem koşullarına bağlı olarak sanat eserlerinin bozulmasına yol açıyor. Sanat eserlerinin korunması için müzelerde alınması gereken önlemlerin başında, bu etkilerin engellenmesi gerektiği biliniyor. Ortam havasından kaynaklanabilecek etkilere karşı hava temizleyici kullanmanın büyük faydası oluyor.
Jonix, termal olmayan plazma teknolojisi ile kimyasal olmayan, temassız ve etkili bir hava temizleme sunuyor. Koku, küf, mantar, bakteri, virüs ve kirleticileri yok ederek müze ve sanat galerilerinde temiz hava nasıl sağlanır, buna çözüm buluyor. Hem sanat severleri hem de sanat eserlerini korumak Jonix hava temizleyicileri ile mümkün oluyor.
Sanat eserlerini korumak için alınması gereken önlemlerden biri olarak hava temizleme cihazları oldukça işlevsel görünüyor. Jonix ürünleri olarak hava temizleyicilerin müze ve sanat galerilerindeki faydalarını şöyle sıralamak ve tüm iç mekanlarda aynı etkiyi görmek mümkün:
- Jonix hava temizleyicileri kullandığı NTP teknolojisiyle enerji kaynaklarından tasarruf sağlıyor. Isıtma ve klima sistemleri ile de uyumlu çalışıyor.
- Kimyasal kullanımı ve atığı olmadan sağlıklı ve güvenli bir hava temizliği sağlıyor.
- Sanat eserlerinin bozulmasını sağlayan kötü koku, küf, mantar, ortam temizliğinde kullanılan deterjan ve dezenfektanların bıraktığı kimyasal kirleticilerin temizlenmesini sağlıyor. Böylelikle sanat eserleri, orijinal hali bozulmadan sağlıklı bir şekilde saklanıyor.
İç Ortam Hava Kalitesi Müze Ziyaretçilerini Etkiliyor
Müzeler ve sanat eserlerinin sergilendiği galeriler, ziyaretçiler için önemli deneyimler sunuyor. Bu ortamların sağlıklı ve güvenli olması ziyaretçilerin keyif almasını sağlıyor. Eğer ortamda kötü koku varsa, ortam sıcaklığı rahatsız edici ise konuklar üzerinde olumsuz etkilere sebep oluyor. İç ortam hava kalitesinin müze ziyaretçileri üzerindeki etkisi hava temizleme cihazları kullanıldığında fark ediliyor.
Müzelerde ve sanat galerilerinde virüsler nasıl yayılıyor sorusu olukça merak ediliyor. Bu ortamların kapalı ve kalabalık olması, virüslerin yayılmasında çok etkili. Müzeleri gezen ziyaretçiler aslında havadaki virüslerin bulaşma yolları ile karşı karşıya kalıyor. Bu yüzden; hava temizleme cihazları, ziyaretçiler müzeyi gezerken havayı temizliyor, en üst düzeyde hijyen sağlıyor.
Sanat eserlerini korumak ve müzeleri ziyaretçilere açık tutmak, Jonix hava temizleme cihazları ile konforlu bir şekilde gerçekleşiyor.
Sanat Eserleri Jonix Hava Temizleyicileri ile Koruma Altında
Jonix hava temizleme cihazları, NTP; termal olmayan plazma (soğuk plazma) teknolojisini kullanıyor. NTP teknolojisi, ileri bir iyonlaşma teknolojisi olarak iç mekanlardaki havanın temizliğinde çok büyük avantajlar sağlıyor.
Müze ve sanat galerilerinde ya da sanat severlerin depolarında saklanan sanat eserleri, ortam havasından kaynaklanan birçok etkiyle risk altında. İşte Jonix, kompakt tasarımıyla her ortama kolayca uyum sağlıyor ve bu riskleri ortadan kaldırıyor.
Jonix hava temizleme cihazları arasında sanat eserlerinin bulunduğu alanların büyüklüğü ve ihtiyacına göre bir hava temizleyici bulmak mümkün. Sanat eserlerini korumak için kullanılabilecek ürünlerden biri Jonix Mate Serisi, herhangi bir ortamda havada bulunan tozların ve bakterilerin; virüslerin ve küfün %99,9’una kadarının giderilmesi için tam filtreleme sunuyor. Ayrıca günlük rutinler sırasında cihazın hareket ettirilmesiyle ekstra temizlik seviyesi sağlıyor.
Sanat eserlerinin evrenselliği onların uzun süre sağlıklı şekilde korunmasını gerektiriyor. Eserlerin maddi değeri bir yana gelecek nesiller için de onları korumak önemli. Gelişen teknolojilerle beraber hava temizleme cihazları bu eserleri korumak için dikkat çekiyor. Jonix, kullandığı NTP teknolojisi ile sanat eserlerinin her türlü iç mekanda sağlıklı korunmasını sağlayan bir çözüm sunuyor.
Önceki yazımıza https://havamtemiz.com/evcil-hayvanlariniz-icin-saglikli-ortam-nasil-yaratabilirsiniz/ linkinden ulaşabilirsiniz.