Alerji nedir sorusu, çağımızın en çok sorulan soruları arasında yer alıyor. Zararsız gibi görünen etkenlerin, vücutta yarattığı anormal reaksiyonlar alerji olarak tanımlanıyor. Günümüzde alerji eskiye oranla daha sık görülüyor. İnsanların yarısından fazlasının alerji geliştirmeye meyilli bir bünyesi bulunuyor. Alerjiyi en çok etkileyen faktörler arasında ilk sırada genetik var. Mevsimsel ve beslenmeye bağlı alerjiler yaşam standardını olumsuz etkiliyor. Araştırmacılar; her geçen gün alerji hakkında yeni bilgiler sunuyor. Peki alerjiye karşı önlem almak mümkün mü? Alerji ile başa çıkma yolları nedir ve alerjiye karşı nasıl önlem alınır sorularının yanıtlarını veriyoruz.
Alerji Nedir?
Alerji nedir sorusunun yanıtı ilk olarak 1900’lü yılların başında ve Clemens von Pirquet tarafından yanıtlandı. Latince kökenli bir kelime olan alerji, bağışıklık sisteminde yaşanan bir sorun üzerine ortaya çıkıyor. Bu sorun kimi zaman bağışıklığın fazla çalışması sebebi ile oluyor kimi zaman da az çalışması. Dolayısı ile bağışıklığın alerji üzerinde etkisi oldukça fazla. Bağışıklık sisteminin görevi, vücuda herhangi bir yabancı madde girmesi ile ön plana çıkıyor. Bu noktada sistem hızla aktif hale geliyor ve bu maddeleri yok etmek ya da zararsız hale getirmek üzere çalışmaya başlıyor. Çalışma sırasında aşırı bir reaksiyon ya da aksi biçimde yetersiz bir reaksiyon ortaya çıkabiliyor. Olması gereken seviyenin haricinde gösterilen tepkiler sonucunda, alerjik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor ve bu da alerji nedir sorusunun yanıtları arasında yer alıyor.
Alerji nedir cevaplarken, alerjilerin çok kişisel olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Alerjik bünyeye sahip olan insanlar, diğer insanlara hiçbir etkisi olmayan faktörlerden son derece etkileniyor. Alerjiye sebep olan etkenler arasında; ev tozları, toz akarları, polenler, farklı gıdalar ve daha pek çok alternatif bulunabiliyor. En çok görülen alerji türleri nelerdir sorusunun yanıtı birçok farklı alerji ile karşılık buluyor. İlk akla gelen ve en çok bilinen alerji türleri; mevsimsel alerji, gıda alerjisi, polen alerjisi, küf mantarı ile evcil hayvanların tüylerine karşı olan alerji şeklinde sayılabilir.
Son senelerde özellikle artan alerji vakalarının sebebi, henüz net olarak tespit edilememiş olsa da bazı araştırmalar söz konusu. Yapılan araştırmalara göre; alerjinin çok olduğu ülkeler aynı zamanda hijyen standartlarının da yüksek olduğu ülkeler. Yüksek hijyen koşulları sebebi ile bağışıklık sistemi yeteri mikrop ya da virüs ile tanışamıyor. Bunun sonucu olarak, bağışıklık yabancı maddeler arasında ayrım yapamıyor ve fazla tepki gösteriyor. Alerjik reaksiyonlar kişilere ve alerjinin türüne göre değişiklik gösteriyor. Kimi alerjik belirtiler gözleri etkilerken kimisi burnu, solunum yollarını ya da cildi etkiliyor.
Alerjinin Sebep Olduğu Belirtiler
Alerji nedir sorusunun yanıtının ardından alerji daha çok kimlerde görülür konusunda değinmek istiyoruz. Alerjinin sebep olduğu belirtiler nelerdir ve alerjiyi oluşturan koşullar önlenebilir mi?
Alerjinin sebep olduğu belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösteriyor. Alerji tiplerinin de özgün belirtileri bulunuyor. Bu nedenle alerji nedir sorusu, farklı kişilere yönetildiğinde farklı biçimlerde cevaplanabilir. Bazı alerjiler, reaksiyonlara yol açıyor ve bunun sonucu olarak da hayati tehlikeler söz konusu olabiliyor. Alerji maddeye bağlı ise; öncelikle cilt, sindirim sistemi ya da solunum sistemi etkileniyor.
Mevsimsel alerjilerin belirtileri arasında ilk olarak hapşırma, burun ve göz akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklık gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Alerjik astım kendini nefes darlığı, hırıltılı nefes ve öksürük ile belli ediyor. Cilt alerjilerinin belirtileri ise genel olarak kaşıntı, kızarıklık ve kuruluk ile karşılık buluyor. Kusma ve ishal ise besin alerjisi belirtilerinin en başlıcaları. İleri seviyede bir gıda alerjisinde; dil ve ağızda karıncalanma ve şişme gibi belirtiler de ortaya çıkabiliyor. İlaç alerjisi, genel olarak ciltteki döküntü ve kızarıklık ile tanımlanıyor.
Alerji, toplumu büyük bir yüzde ile etkiliyor. Alerji nedir sorusundan sonra akla gelen ilk soru da kimler alerji olmaya daha yatkın? Alerjinin en büyük etkeni kalıtım. Ailesinde alerji geçmişi olmayan bir çocuğun alerjik bünyeye sahip olma ihtimali %15. Bunun yanı sıra, ebeveynleri arasında bir kişinin alerjisi varsa bu oran %40’a yükseliyor. Her iki ebeveynde de alerji görülüyorsa, çocuklarının alerji olma ihtimali ortalama %70 ile karşılık buluyor. Alerji, çocukluk döneminde ortaya çıkabileceği gibi yetişkinlik döneminde de kendini gösterebiliyor.
Alerji Nasıl Önlenir?
Alerji nedir sorusunun birden fazla yanıtı olduğu gibi alerjik bünyelerin etkilendiği de çok sayıda farklı alerjen var. Evde geçirilen uzun saatler düşünüldüğünde, tehdit oluşturan alerjenlerin başında ev tozu akarları ve küf mantarı geliyor. Ev tozu akarları mikroskobik boyuttaki canlılardır. 20 ile 30 derece arasındaki sıcaklık yaşamaları için idealdir. İnsanlardan dökülen ölü deri ve saç gib maddelerden beslenen bu akarlar, özellikle yatak ve oyuncak hayvanlara yerleşiyor. Bu alanlar haricinde halı, koltuk ve daha pek çok alanda bulunurlar. Mite adı verilen bu canlıların dışkılarında ve ölmüş olanlarının kabuklarında, alerjen madde bulunuyor. Akarlara gösterilen alerjik reaksiyon, tüm sene boyunca devam edebilir ve alerjik astıma evrilebilir.
Küf mantarları da ev ve iş yerlerinde karşılaşılan bir diğer alerji sebebidir. Sıcak ve nemli ortamları seven mantarlar, hızla büyüme özelliğine sahip. Havalandırması iyi olmayan ortamlar, küf mantarının oluşması için ideal oluyor. Yağmurun çok olduğu bahar ayları, küf mantarlarının çoğalma dönemidir. Mantarların sporları solunum yoluyla ya da temas ile alerjiye yol açabiliyor. Önlem alınmaz ve uzun süre küf mantarının olduğu ortama maruz kalınırsa, alerji astıma dönüşebilir. Buradan da anlaşılabileceği gibi alerji nedir ve nasıl sonuçları olabilir sorularının çok ciddiye alınması gerekiyor.
Alerjiye karşı alınabilecek önlemler arasında evdeki halıların azaltılması, iyi bir havalandırma ile çarşafların sık ve yüksek derecede yıkanması sayılabilir. Ev ya da farklı kapalı alanlarda maruz kalınan ev akarları, küf, uçucu organik bileşikler ve daha pek çok kirleticiden kurtularak ve alerjilerin etkisini azaltmak için havalandırma oldukça önemli.
Alerjiye Karşı Alınabilecek Önlemler
Alerji ile ilgili öneriler genel olarak tüm hayatınızda yapmanız gereken değişiklikleri kapsıyor. Yaşanan alerji türüne uygun olacak önlemleri hayatınıza dahil edebilir, yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Küf, polen, ak akarı, evcil hayvan tüyleri gibi alerji sebepleri için yeni nesil hava temizleme cihazlarını tercih edebilirsiniz. Yüksek teknoloji ile desteklenen Jonix Up In hava temizleme cihazı, özellikle sessiz olmasına ihtiyaç duyulan alanlar için ideal kullanım sunuyor. Soğuk plazma teknoloji ile çalışan Jonix Up In, kesintisiz ve kalıntısız temizlik sağlıyor. Yüzey ve havadaki kirleticileri yok eden hava temizleyicisi, küçük alanlar için özel tasarımı ile sunuluyor. Kompakt hava temizleyicisi; uzaktan kumandayla çalışabiliyor. İstediğiniz süre zarfında bir ayarlama yapabilir, fan hızını pratik şekilde seçebilirsiniz.
Kimyasal herhangi bir ürün kullanmadan hijyenik bir ortam yaratmak mümkün! Sağlıklı hava ve kötü kokuların olmadığı bir ortam herkesin hakkı. Jonix, tecrübe ve teknolojisini hava temizleme cihazları ile kullanıcılara sunuyor. Böylece kapalı alanlarda kesintisiz temiz hava avantajı sağlanabiliyor. Alerji nedir sorusunun cevaplarını verirken, olumsuz ortam koşullarının ne derece tetikleyici olabildiğinden bahsetmiştik. Jonix Up In ile alerjenlere karşı önlem alabilir, doğal ve verimli temizlik elde edebilirsiniz.
Bu yazımızda Alerji Nedir ve Alerjiye Karşı Nasıl Önlem Alınır sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımıza https://havamtemiz.com/guzellik-salonlarinda-hava-kalitesini-iyilestirmenin-5-yolu/ linkinden ulaşabilirsiniz.