Rehber

Hepa Filtre Nedir? Avantajları ve Dezavantajları

Hepa Filtre Nedir

Hava temizleme cihazları, bir ortamdaki kirli havanın temizlenmesini sağlar. Bu süreç zarfında cihazın filtreleme sisteminin önemli bir konumda yer aldığı göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle cihazın filtreleme sisteminin sağladığı faydaları bilmek gerekmektedir. Yazımızın devamında Hepa filtre hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız..

Son derece verimli bir partikül filtresi olarak bilinen Hepa’nın bünyesinde birçok özellik bulunmaktadır. Peki ama bu filtreleme sisteminin avantaj ve dezavantajları nelerdir? Bu konuda bilinmesi gerekenler tam olarak nedir?

Hepa Filtre Nedir?

Açılımı High Efficiency Particulate Airfilter olarak bilinen HEPA, bir filtreleme sistemidir. Birçok kullanım alanı bulunan HEPA’nın kullanıldığı yerlerden bir tanesi de hava temizleme cihazlarıdır. Havayı solunabilir toz, virüs, ev tozu akarları, duman partiküllerinden temizlemekte olan bu filtreleme sistemi, havanın hijyenik olmasını sağlar. Böylelikle ortamda bulunan kişiler yaşantılarını sağlıklı bir şekilde sürdürme şansı elde etmektedir. Kullanım alanı çok yönlüdür.

Bilindiği üzere HEPA da dahil olmak üzere filtreler belirli bir mikrondaki partikülleri bir süreliğine bir şekilde tutmaktadır. Fakat Covid19 vb. virüslerin tutulması bir hayli zorlayıcı olmaktadır. Hava temizleme cihazları temelde sahip oldukları filtreleme sistemleri sayesinde okul, kreş, veteriner, mutfak, restoran, otel gibi alanlarda kullanılmakta ve bu alanların alerjik partiküller ve nem etkilerinden kurtulmasını sağlamaktadır. Hava temizleme cihazlarının performanslarının yüksek olduğunu söylemek olanaklıdır. Buradaki en büyük problem, belli aralıklarla filtre değiştirme ihtiyacı duyulmasıdır. Aksi takdirde düzgün bri hava temizleme işini yaptırmak oldukça zor olabilir.

HEPA Filtre Ne İşe Yarar?

Hava temizleme cihazlarında bulunan HEPA fitrelerinin ne işe yaradıklarını aşağıdaki gibi maddeleyecek olursak:

  • Kötü havanın düzenli aralıklarla temizlenmesini sağlar.
  • Belirli bir mikrondaki partikülleri tutar ve bu partiküllerin ortamdan uzaklaştırılmasını mümkün hale getirir.
  • Ortamda yer alan temel seviyedeki virüs ve bakterilerin arındırılmasını olanaklı hale getirir.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen hususların her biri, HEPA filtrelerinin çalışma prensiplerini de açıklamaktadır. Bu tarz filtrelerle ilgili bilinmesi gerekenler kapsamında, filtrelerin belirli aralıklarla değiştirilmesi gerektiğidir. Hepa filtresinin uzun yıllardan beri kullanıldığı bilinmektedir. İlk defa II. Dünya Savaşı’nda gaz maskelerinde karşılaşılan bu filtre türleri, o zamandan bugüne kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam etmektedir. Savaş sırasında bilhassa askeri alanlarda kullanılmakta olan bu filtreleme sisteminin daha sonraları farklı alanlarda da tercih edildiği görülmüştür. Günümüzdeki havalandırma sistemlerine bu filtre türünün dahil edilmesi 1960’lı yıllarda olmuştur.

HEPA Filtrenin Avantajları Nelerdir?

Bu filtre türünün kapsamında merak edilenlerden bir diğeri de bu filtreleme sisteminin hangi avantajlara sahip olduğudur. Bilindiği üzere hava temizleme cihazlarında farklı filtreleme sistemi kullanılmakta olup bunlardan ön plana çıkanı Hepa filtreler olarak bilinmektedir. Bu filtre türünün sahip olduğu avantajları genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Bakteri, polen, metalürjik tozları rahatlıkla tutar. Bu sayede farklı ortamlarda yer alan kötü hava giderilmekte ve ortamda yaşantılarına devam etmekte olan kişiler daha temiz bir hava soluma şansına erişmektedir.
  • Belirli mikrona kadar partikülleri tutan bu filtreleme sistemi, bazı partikülleri tutma konusunda başarısızdır.
  • Bu filtre türünün 0.3 mikron altındaki partikülleri tutamadıkları, bu konuda dezavantajlı olduğu bilinmektedir.
  • Sigara dumanı, dumanlı is tutma konusunda başarılıdır.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen hususların her biri, bu tarz filtrelerinin avantajları olarak bilinmektedir. HEPA filtrelerinde ayrım aracı olarak ince cam fiberler kullanılmaktadır. Her tabaka arasının en büyük partikül çapından daha büyük tutulması, partikül kapasitesinin maksimuma ulaşmasını olanaklı hale getirmektedir. Ayrıca filtre değiştirilme süresi de maksimumda tutulmaktadır.

HEPA Filtrenin Dezavantajları Nelerdir?

Her ne kadar pek çok avantaja sahip olsa da bu filtre türünün de dezavantajlar bulunmaktadır. Bunlardan ön planda bulunanı 0.3 mikron altındaki partiküllerin tutulamıyor olmasıdır. Bu durum, her ortamdaki kötü havanın sistematik bir şekilde temizlenememesine neden olmaktadır. Covid vb. virüslerin tutulması HEPA filtre ile yakalamak oldukça zordur. Temelde bu filtreleme sistemi, geleneksel en iyi sistemlerden biri olarak bilinmekte ve pek çok alandaki kötü havayı kısa sürede temizlemektedir.

Fakat daha etkili sonuçlar alınabilmesi için 0.3 mikrondan çok daha küçük partiküllerin de havadan ayrıştırılabiliyor olması gerekmektedir. Bu durum, ortamın tam anlamıyla sterilize edilmesini olanaklı hale getirecektir. Her ne kadar bu filtreleme sistemi çok küçük partikülleri tutamıyor olsa da genel olarak havanın bakteri, mikrop vb. partiküllerden %90 oranında temizlenmesini sağlamaktadır. Bu sayede ortamda bulunan kişiler çok daha sağlıklı bir şekilde yaşantılarını sürdürme şansına erişim sağlamaktadır.

HEPA Filtreyle NTP Teknolojisi Benzerlikleri

Hava temizleme cihazları kapsamında filtreleme sistemlerinin nitelikleri oldukça önemlidir. Çünkü temelde havanın temizlenmesini sağlayan unsur filtreleme kısımlarıdır. Çalışma prensiplerine uygun bir şekilde hareket etmekte ve hava içerisinde yer alan partiküllerin giderilmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi, alacakları hava temizleme cihazlarının filtreleme sistemlerini incelemekte, ardından ürünün satın alma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Benzerliklerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Her ikisi de havanın virüs ve bakterilerden arındırılmasını sağlar.
  • Ortamda bulunan havanın temizlenmesinin yanı sıra yüzeyler de sistematik bir şekilde temizlenir. Bu sayede her iki filtreleme sistemi sayesinde bir ortamda bulunan hava ve yüzey alanları hijyenik bir hal alır.

Her iki özellik, temelde bu filtreyle NTP teknolojisinin ortak yanları olarak bilinmektedir. Bununla birlikte aralarında çeşitli farklılıklar da bulunmakta olup bu farklılıklar, NTP teknolojisinin bir adım önde yer almasını mümkün kılar.

HEPA Filtre ve NTP Teknolojisi Farklılıkları

Her ne kadar bu filtre oldukça avantajlı filtreme sistemlerinden biri olarak bilinse de NTP’den çeşitli farkları bulunur. NTP teknolojisi ile hava kanalı gibi kanalların içleri sistematik bir şekilde temizlenir. Bunun yanı sıra ortamda bulunan kimyasal ve organik kokular NTP teknolojisiyle giderilmektedir. Bu iki durum da HEPA filtreleme sisteminde bulunmaz. Öte yandan NTP teknolojisi, hava kalitesini arttırmakta olan moleküllerin temizlenmesini sağlar. Uçucu organik bileşikler de bu sistem sayesinde hızlı ve sorunsuz bir şekilde temizlenmektedir.

Bu tür filtreleme sistemi yalnızca bir ortamın bakteri ve virüslerden temizlenmesini ve ortamdaki yüzeylerin kirlerden arındırılmasını olanaklı hale getirir. Jonix, temelde hava temizleme cihazı NTP teknolojisini kullanmakta ve bu sayede cihazlar, sistematik bir şekilde ortamların temizlenmesini olanaklı hale getirmektedir. Termal olmayan plazma (NTP) soğuk plazma olarak da bilinmektedir. Herhangi bir filtre sistemi barındırmaz. Havayı hava ile temizler. Steel serisi, Mate & Minimate serisi, Cube serisi olmak üzere pek çok nitelikli hava temizleme cihazına sahip olan JONIX cihazları, ortamın kısa sürede ve efektif bir şekilde temizlenmesini mümkün kılar. Bu sayede ortam, kirden ve tozdan arındırılmış olmaktadır.

JONIX cihazları SARS – CoV-2 (Covid-19) virüslerine karşı Biyogüvenlik Seviyesi 3 olan laboratuvarlarda test edilmiştir. Virüs gücünü %%99,99 azaltmakta ve Covid 19 virüsü üzerinde öldürücü bir etkiye sahip olmaktadır.

Bir önceki yazımıza link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://havamtemiz.com/hava-temizleme-cihazi-ne-ise-yarar/