Rehber

Migren ile Temiz Havanın İlişkisi

Migren İle Temiz Havanın İlişkisi

Stres, yorgunluk ve daha önemlisi hava kirliliğinin insan vücudu üzerinde pek çok olumsuz etkisi mevcut. Bu etkilerin en yaygın olanı ise baş ağrısı. Toplumun büyük bir kesiminde görülen baş ağrısı, şiddet ve süre yönünden kişiden kişiye değimekte.

Bu durumun sürekli tekrar etmesi ise migren kaynaklı olabilir. Migren, beslenmeden strese, yaşam tarzından solunan hava kalitesine uzanan bir dizi etkene bağlı. Son yıllarda yapılan araştırmalar migren ile temiz hava ilişkisi üzerinde duruyor.

Migrende Hava Kalitesi

Migren ile temiz havanın ilişkisi incelendiğinde, aslında hava koşullarının, migreni en fazla tetikleyen unsur olduğu görülüyor. Açık alanlardaki hava kirliliğinin yanı sıra, kapalı alanlardaki iç hava kalitesi daha da endişe verici bir durumda. Kişilerin kapalı alanlarda geçirdikleri vakitin gün geçtikçe arttığı dünüşürlürse, migren hastalığından muzdarip kişilerin artışı da oldukça normaldir.

Migren ile temiz havanın ilişkisi göz önünde bulundurularak alınan önlemler, ağrıların şiddetini ve sıklığını azalmasında büyük rol oynar. Peki, temiz hava migreni nasıl etkiler veya hava kirliliği migreni tetikler mi? Bu ve bunun gibi daha pek çok merak edilen soruların cevapları yazımızda.

Migren Nedir?

Baş ağrısının nedenleri çeşitlilik gösterir. Fakat geneli, bir süre nüks edip azalma eğilimindedir. Fakat migren ile baş ağrısı arasında belirleyici farklılıklar bulunur. Peki, günlük yaşantıyı sekteye uğratacak boyutta ağrılara yol açan migren nedir?

Migren, kadınların yaklaşık %20’sinde ve erkeklerin de ortalama %8’inde görülen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilebilir olan migren, şiddetli ve uzun süreli baş ağrısı atakları meydana getirir. Migrenin tek bir sebebi yoktur. Fakat migren tetikleyici unsurlar oldukça fazladır.

Migren ile temiz havanın ilişkisi yadsınamaz boyuttadır. Çoğu rahatsızlığın oluşumunda ve devamında rol oynayan hava kirliliği, migren için de büyük bir risktir. Migren ağrısı, kişilerin kafa bölgesinde zonklama ve keskin acıya neden olur ve ataklar halinde hissedir.

Bazı kişilerde baş ağrısı yavaş yavaş ilerleyip artar veya kaybolur. Migrende ise yavaş başlangıçların yerini, ani şiddetli ağrılar alır. Migren rahatsızlığının getirileri yalnızca baş ağrısı ile de sınırlı değildir. Aynı zamanda, mide bulantısı hatta kusma gibi etkiler uyandırabilir. Ses ve ışığa duyarlılık, migren ile baş ağrısının en önemli ayırt edici özellikleri olarak gösterilebilir.

Migren ağrısı kişilerin, belli eylemleri yerine getirmesine dahi engel olabilir. Kişilerde yatakta istirahat etme zorunluluğu hissettiren ağrı boyutları yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Migren ağrıları genellikle tek yerde hissedilir. Yayılma eğilimi göstermez. En sık ağrı hissedilen bölgeler ise, kulak arkası ve başın arka kısmıdır.

Migren kişileri yalnızca fiziksel açıdan değil, psikolojik açıdan da etkiler. Depresif duygu durumları ve odaklanma sorunları, migrenden muzdarip kişilerde görülebilmektedir. Migren ile temiz havanın ilişkisi bu noktada daha da ön plana çıkmaktadır. Çünkü hava kirliliği de kişiler aynı şekilde, odaklanma sorunlarına ve motivasyon eksikliğine sürükleyebilir.

Migreni Tetikleyen Unsurlar Nelerdir?

Migren, çevre koşullarından oldukça etkilenen bir hastalık türüdür. Nörolojik bir rahatsızlık olan migreni, tetikleyen tek bir unsur bulunmaz. Bu hastalığın boyutuna göre de değişmektedir. Hastalığı tetikleyen durumların çeşitli olması kişilerin konu ile alakalı merakını da artırıyor. Örneğin, pek çok kişi ‘’Hava değişimi migreni tetikler mi?’’ sorusunun cevabını arıyor.

Migren ile temiz havanın ilişkisi yadsınamaz bir gerçek. Hatta migreni en çok tetikleyen unsur olarak dahi gösterilebilir. Hava değişimleri, sıcaktan soğuğa geçiş şeklinde olabileceği gibi, hava kalitesi değişimi olarak da kişilerin karşısına çıkabilir. Çevresel faktörler veya genetik unsurlar sonucu ortaya çıkan migreni tetikleyen diğer nedenler aşağıdaki gibi listelenebilir;

  • Hormonal değişimler migren ataklarını meydana getirebilir. Bu durum daha çok adet, gebelik veya menopoz gibi dönemleri kapsar.
  • Alkol tüketmek veya sık sık kafein içeren içecekler içmek, migren ağrılarına neden olur.
  • Düzensiz uykunun da migren ağrıları üzerinde büyük etkisi vardır.
  • Stres seviyesinin artması baş ağrısına neden olur. migren hastaları için ise şiddetli ataklar söz konusudur.
  • Sürekli kalitesiz solumak da migreni olumsuz etkiler.

Hava Kirliliğinin Migrene Etkisi Nedir?

Hava kirliliği, insan sağlığı için büyük risk oluşturur. Açık alanlarda, sanayileşme, kentleşme sebebiyle azaltılan yeşil alanlar hava kirliliğinin baş nedenleri arasındadır. İnsan vücudu sistemleri çalışmak için su ve oksijene ihtiyaç duyar. Fakat alınan oksijenin kalitesinin düşük olması, fiziksel belirtiler ile sinyal vermektedir.

Migren ile temiz havanın ilişkisi, beynin çalışmak için en çok oksijene ihtiyaç duymasından kaynaklanır. Beyin aktif ve ideal bir şekilde çalışmak için, dengeli bir havaya ihtiyaç duyar. Bir diğer deyişle, oksijen, azot ve karbondioksitin doğru oranlı bileşimi gerekmektedir.

Fakat hava kirliliği bu dengeyi bozmaktadır. Dengenin bozulması, beynin ihtiyaç duyduğu oksijene ulaşmasını engeller. Hava kalitesi düştükçe, beyin ve beden koordinasyonunda da bozulmalar görülür. Bu odaklanma problemleri, tepki süresinin artması şeklinde kendini gösterebilir.

Migren ile temiz havanın ilişkisi yalnızca bununla sınırlı değildir. Aynı zamanda hava kirliliği, zaman içerisinde damar sistemine de ulaşabilir. Vücutta üretilen kan ve dışarıdan alınan oksijenin büyük bir çoğunluğu beyne gider. Hava kirliliğinden etkilenen kan veya kalitesi düşük hava, beyin fonksiyonlarına büyük ölçüde zarar verir.

Migren ile temiz havanın ilişkisi, farklı nörolojik hastalıklarda da gözlemlenmektedir. Bir diğer deyişle hava kirliliği, nörolojik hastalıklara neden olan veya tetikleyen bir unsur olarak görülebilir. Hava kirliliği, solunan hava içerisinde toz ve hava kirleticilerin olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda oksijen seviyesi de olması gerekenden düşüktür. Bu durumdan en çok etkilenen organın beyin olması, migren ile temiz havanın ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda daha büyük bir anlam kazanır.

Hava Koşulları Migreni Nasıl Etkiler?

‘’Temiz hava baş ağrısı yapar mı?’’ yapar mı gibi sorular, migrene neden olan etkileri araştıran kişilerce merak konusudur. Migren ile temiz havanın ilişkisi olumlu bir grafik çizer. Migreni tetikleyen temiz hava değil, hava kalitesindeki değişimdir.

Açık ve kapalı alanlardaki hava kirliliği, beynin dengeli bir karışım tüketmesinin önüne geçer. Fakat şehirleşmeden uzak temiz havaya sahip alanlarda, kirleticilerin az olduğu ve oksijen seviyesinin yüksek olduğu bir hava mevcuttur. Beynin reaksiyon gösterdiği durum, bu oksijen seviyesindeki büyük farklılıklardır.

Sıcak, kuru ve ılık gibi farklı hava koşullarının migren üzerindeki etkileri de farklılık gösterir. Peki, soğuk hava migreni tetikler mi? Soğuk hava migreni etkileyebilir boyuttadır. Fakat soğuk havanın, mensiz ve kuru olması daha büyük bir tetikleyici unsurdur. Soğuk havalarda, ıslak saçla gezmek veya yağmurda kalıp ıslanmak, migren ataklarını tetikleyebilmektedir.

Migreni asıl etkileyen hava koşulları, sert rüzgarlar ve lodoslardır. Yüze çarpan sert rüzgarlar, ağrıların kaynağı olabilmektedir. Aynı şekilde nemli ve sıcak havalar da migren üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Mevsim geçişleri migren hastaları için özellikle daha risklidir. İnsan vücudu bir hava alışıp buna göre çalışmasını şekillendirir. Ani hava değişimleri, çevresel faktörlerle birleştiğinde, şiddetli atakları beraberinde getirebilir.

Migren ile temiz havanın ilişkisi, baş ağrısı ve temiz hava ilişkisi ile benzerlik gösterir. Fakat migren hastaları, ses, ışık ve hava koşullarına daha duyarlıdır. Bu da ağrı sıklığı ve şiddetini doğrudan etkiler.

Migren ile temiz havanın ilişkisi farklı bir açıdan da incelenebilir. Örneğin, hava kirliliği baş ağrısının şiddetli bir hal almasına neden olur. Çünkü, kirli hava içerisindeki oksijen seviyesi azdır. Oksijen seviyesinin düşmesi, beynin, çalışmasını sürdürebilmesi için farklı tepkiler göstermesine neden olur. Bunlardan biri damarları genişleterek, kan desteğini artırmaktır. Fakat damarların genişlemesi, beyinde oluşan basıncın artmasına neden olur. Artan basınca ise insan vücudunun ilk tepkisi baş ağrısıdır.

Hastalıklara Karşı Temiz Hava

İnsanın sağlıklı bir yaşam için temiz hava solumaya ihtiyacı var. Hava kalitesinin yüksek olması, vücut fonksiyonlarının ideal bir şekilde yerine getirilmesini sağlar. İnsanların daha sağlıklı olması, psikolojik olumsuzlukları da azaltıcı rol oynar.

Yapılan araştırmalar, temiz havanın stresi azalttığını kanıtlamaktadır. Stres için baş ağrısının çevresel faktörler dışında en büyük sebebi denilebilir. Açık alanlarda hava kalitesi müdahale edilebilir değildir. Fakat kapalı alanlar için durum tam tersidir.

Migren ile temiz havanın ilişkisi, ağrıların azalmasında büyük rol oynar. Kapalı alanlarda temiz havaya ulaşmak ise hava temizleme cihazları ile mümkün hale gelir. Hava temizleme cihazları ile evinizde veya çalışma ortamınızda, kaliteli havaya ulaşabilirsiniz. Bu sayede migreni tetikleyen olumsuz hava koşullarını miminuma indirgeyebilirsiniz. Havamtemiz.com sitesini ziyaret ederek, farklı ortamlar için özel olarak tasarlanmış hava temizleme cihazlarını inceleyebilirsiniz. Jonix hava temizleme cihazları, havayı kirleticilerden arındırıyor. Bunun yanı sıra, hava kalitesini yükselterek, insan vücudunun ideal çalışması için oksijen seviyesini artırıyor. Jonix Cube gibi hava temizleme cihazları ile evinizde hava kalitesini maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu sayede migren ataklarını azaltabilir ve gününüzü daha konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://havamtemiz.com/spor-salonunda-hava-temizleyici-olmasi-icin-5-sebep/ linkinden ulaşabilirsiniz.