Rehber

Tozlu Ortam Temizliği

tozlu ortam

Tozlu ortam hassas bünyeye sahip insanları hemen etkilediği gibi bazen de uzun bir süreç sonrasında etki yaratır. Toz hemen her ev ve işyerinin sorunları arasında yer alıyor. Dolayısı ile tozlu oda nasıl temizlenir sorusu da yanıtları en çok merak edilen sorular arasında. Toz temizliği zor olmamakla birlikte, etkili başa çıkma yöntemlerine gereksinim duyuyor. Tozlu ortam havalandırması bu etkili yöntemlerin başında geliyor. Havalandırmanın yanı sıra evdeki tozlardan kurtulma yolları çeşitlilik gösteriyor. Evin daha az tozlanması için öneriler ve tozlu ortam temizliği hakkında ipuçları yazımızda…

Toz Nedir?

Toz zerre boyutunda oluyor. Hava yolu ile taşınan ve yerleri değişen toz molekülleri, kimyasal bileşenlerden ya da biyolojik yollardan ortaya çıkıyor. Toz nedir sorusu için verilebilecek en kısa yanıt çevresel faktörlerle ufak parçalara ayrılmış olan kum ve toprak gibi etmenlerin, rüzgar ve farklı faktörlerle çevreye dağılması.

Birçok toz çeşidi bulunuyor; organik ve inorganik tozlar, kimyasal temelli tozlar. Kimi doğal bileşenli toz da kimyasal tozlar arasında yer alıyor. Toksik ve alerjik tozlar da biyolojik temelli tozlar sınıfında yer alıyor. Tüm toz çeşitleri insan sağlığı açısından zararlı.

Giysiler, halılar, perdeler, masa örtüleri ve daha birçok yüzey üzerinden ayrılan parçalar, evde toz neden olur sorusunun sebepleri arasında öne çıkıyor. Evin farklı alanlarında oluşan küfler, cilt döküntüleri, hayvanların tüyleri ve daha pek çok unsur da toz oluşumuna neden olan etkenler arasından yer alıyor.

Toz neden olur sorusunun ise yanıtları farklılık gösteriyor. Çünkü havlular, temiz çamaşırlar ve çarşaflardan önemli ölçüde toz çıktığını görmek mümkün. Halılar da toz oluşumuna büyük ölçüde katkı sağlıyor. Dışarıdan gelen polen, kir ve toprak parçaları da evde tozlu ortam oluşmasının başlıca nedenleri arasında.

Tozlu Ortamın Sağlığa Etkileri

Çoğu zaman görmezden gelinen tozlar, aslında sağlığı direkt olarak etkiliyor. Tozlar bulunulan ortama göre farklı bileşenlerden oluşuyor ve bileşenlerindeki değişime göre daha az tehlikeli ya da daha çok tehlikeli oluyorlar. Tozlu ortam, bir yandan solunan havanın kalitesini düşürüyor bir yandan da farklı hastalıkların temelini oluşturuyor.

Dışarıdan gelen polenler, evlerdeki yemek artıkları ya da hayvanların tüy ve deri döküntüleri, uçuşan tozlara karışır. Alınan nefes ile bu tozlar akciğere kadar ulaşabilir, neticesinde de sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Peki tozlu ortam sağlığı ne derece etkiliyor, işte yanıtları.

Tozlu ortamın sağlığa etkileri yadsınamaz! Bunun için öncelikle tozun evde yoğunlaşmasının önüne geçmek gerekiyor. Tozlu ortam ev akarı gibi zararlı kirleticilerin çoğalması için uygun ortamı yaratıyor. Evdeki yoğun toz ayrıca solunum rahatsızlıkları yaşayanlar için de son derece sakıncalı! Kaliteli ve temiz hava, her yaştan bireyin öncelikli ihtiyaçları arasında yer alıyor.

Devamlı tozlu ortam içinde bulunmak, solunum problemlerinin kronikleşmesine de sebep oluyor. Evdeki tozun zararları arasında alerjik reaksiyonları tetiklemeleri de yer alıyor. Hapşırık, göz ve burun akıntısı, hırıltı ve daha pek çok yol ile kendini gösteren alerjik belirtiler, önemli ölçüde toz alerjisi kaynaklı oluyor.

Tozsuz Bir Ev Mümkün!

Sağlık için oldukça tehlikeli olan tozlarla baş etmek için farklı yollar denemek mümkün. Bu konuda evdeki tozu önlemenin yolları hakkında bilgi edinmek gerekiyor. Peki evdeki tozlu ortam nasıl iyileştirilir? Tozsuz bir ev mümkün mü ve evdeki tozlar nasıl alınır gibi soruları yanıtlıyoruz.

Maytlar yani ev akarları, gözle görülmeyen mikroskobik canlılar. Eklem bacaklı bu organizmalar, insan ve hayvanların deri döküntüleri ile besleniyorlar. Ev akarlarının en çok yaşadığı ortamlar, tozun rahat hapsedildiği alanlar oluyor. Halı, perde, peluş oyuncaklar, nemli kalmış havlular, yatak çarşafları ve daha pek çok alan akarların yaşaması ve üremesi için çok uygun.

Tozsuz ortam yaratarak, ev akarlarının yoğunluğunu azaltmak mümkün oluyor. Evdeki tozlardan kurtulmak için yapılabilecekleri listeledik.

      1. Doğru Halı Seçimi

Ev akarlarının yoğunlukla yaşadığı yerlerin başında ise halılar geliyor. Doğru halı seçimi ile toz oluşumu azaltılabilir. Tozlu ortam temizliği için ilk adım toz tutan halılardan vazgeçmek. Az alan kaplayan ve çamaşır makinesinde yıkanabilen halı tercihi ile tozdan ve dolayısı ile akarlardan kurtulabilirsiniz. Büyük ve hantal halılar hem daha çok tozun birikmesine sebep oluyor hem de temizliği yeterli aralıklarla yapılamayabiliyor.

      2. Toz Temizliği

Evdeki birçok alanın yüzeyini elle temizlemek gerekiyor. Tozlu ortam temizliği için en etkili yöntemlerin başında toz almak geliyor. Doğru toz alma yöntemi ile kalıcı bir temizlik mümkün. Mikrofiber toz bezi daha etkili temizlik için tercih ediliyor. Mikrofiber bez, hafif nemli hale gelecek şekilde ıslatılıyor. Bezin özellikleri nemli olması ile birleşince, tozlar temizlik sırasında uçuşmuyor ya da dağılmıyor.

Toz temizliği sırasında yukarıdan aşağıya ve köşe alanlardan orta kısma doğru toz almak, her alanın iyice temizlenmesine imkan tanıyor. Kitaplar, çiçekleri, elektronik cihazlar, kapıların üst kısımları ve kapaklı alanlar toz alınırken kimi zaman es geçilebiliyor. Ancak tozlu ortam kalmaması adına yapılan temizlikte her alanın iyice tozlardan arındırılması gerekiyor.

      3. Fazla Eşyalarla Vedalaşma

Bir gün ihtiyaç duyulur olasılığı ile saklanan eşyalar, tamir edilir ümidi ile bir köşede tutulan eşyalar ve daha nicesi evde toz birikmesine sebep oluyor. Halbuki gereksiz eşyaların azaltılması hem tozlu ortam oluşmasına engel olacak, hem de temizliği kolaylaştıracaktır. Gazetelikte biriken eksi gazeteleri ve dergileri geri dönüşüm ile evden çıkartmak, toz oluşumuna sebep olan alanlardan birini ortadan kaldırmak anlamına geliyor.

       4. Havalandırma

Havalandırma evdeki toz ile mücadele konusundan en önemli araç. Yeterli miktarda doğal hava ile hava sirkülasyonun gerçekleşmesi mevsim koşullarından dolayı her zaman mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra sokak tozları, araba dumanı, polenler açık pencereden içeri girerek, kirleticilerin artmasına sebep olabiliyor. Tozlu ortamdan kurtulma yolları söz konusu olduğunda, konforlu ve güvenli kullanım sunan hava temizleme cihazları çok tercih ediliyor. Jonix hava temizleme cihazları havadaki toz nasıl temizlenir sorusuna da yanıt oluyor.

İtalya merkezli Jonix, NTP teknolojisine yer verdiği hava temizleme cihazları ile hijyenik ve sağlıklı ortamlar yaratılmasına destek oluyor. Jonix hava temizleyicisi havanın yanı sıra yüzey temizliğinde de güçlü bir performans sunuyor. Ev içindeki uçucu bileşenlerin yanı sıra, küf, bakteri ve virüslerin de temizliğinde etkili olan Jonix; kokuları da yok ediyor olması ile tercih sebebi.

Jonix cihazlar ile cam açmaya gerek duymadan havalandırılmış ve tozlardan arınmış bir ev mümkün oluyor. Evin yanı sıra ihtiyaç duyulan farklı alanlarda da kullanılabilen Jonix hava temizleme cihazlarının sessiz çalışan kompakt modelleri, sağlıklı bir ortam yaratmak için ideal!

       5. Yüzey Temizliği

Yüzey temizliği tozlu ortam temizliğinde unutulmaması gereken bir basamak. Tozlu yüzeyler nasıl temizlenir sorusunun yanıtlarından biri toz almaktı ancak evde geniş yüzeyler de bulunuyor. Parke ve fayansların, kimyasal olmayan temizleyicilerle hemen her gün siliniyor olması, toz birikmesinin önüne geçiyor. Duvar, banyo ve mutfak fayansları da yine toz birikimi açısından dikkat edilmesi gereken yüzeyler. Banyo gibi nemli kalan alanlarda küf oluşumu kolayken, yağın sıçradığı mutfak yüzeylerinde de toz ile yağ karışarak yer ediniyor. Bu alanların düzenli temizlenmeleri, toz ortam temizliğinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Önceki yazımıza https://havamtemiz.com/hava-kalitesi-indeksi-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.