Rehber

NTP Teknolojisi Nedir?

NTP Teknolojisi Nedir

Non Thermal Plazma teknolojisi olarak da bilinen NTP, birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Kapalı alanlarda yer alan kirli hava ve yüzeylerdeki tozların kısa süre içerisinde giderilmesini sağlayan bu teknoloji, hava temizleme cihazlarının bel kemiğini oluşturmaktadır. Sahip olduğu avantajlar nedeniyle kullanım alanı oldukça geniş olan NTP teknolojisi, özellikle hava temizleme cihazlarında kullanılmaktadır. Bu tür cihazların sistematik bir şekilde çalışmasını sağlayan ve havadaki partiküllerin kısa sürede temizlenmesini olanaklı hale getiren sistem, pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle konuyla ilgili derinlemesine bir şekilde araştırma yapıldığını ifade etmek olanaklıdır.

Her sektörde rahatlıkla kullanılan NTP sisteminin ortamda yer alan küf ve kötü kokuları da giderdiği bilinmektedir. Bu nedenle mutfak, restoran gibi alanlarda kullanılmakta, kötü ve istenmeyen kokuların kısa sürede giderilmesini olanaklı hale getirmektedir. Peki ama Non Thermal Plazma sistemiyle ilgili bilinmesi gereken hususlar tam olarak nedir?

NTP-Non Thermal Plazma Nedir?

NTP teknolojisinin pek çok sektörde kullanılıyor olması bu teknolojinin tam olarak ne olduğunun merak edilmesine neden olmaktadır. NTP sistemi, birçok alanda kullanılan ve son zamanlarda ön planda yer alan teknolojilerden biri olarak bilinmektedir. Genellikle hava temizleme cihazlarında karşılaştığımız bu teknoloji, bir ortamdaki havanın sistematik ve profesyonel bir şekilde temizlenmesine olanak tanımaktadır. Teknoloji kapsamında Havam Temiz hava temizleme cihazlarında gaz olarak hava kullanılmakta ve yapay iyonlaştırma sayesinde NTP ile ileri bir oksidasyon işlemi gerçekleştirilmektedir. Termal olmayan plazma yani NTP, soğuk plazma olarak da adlandırılmaktadır.

Oda sıcaklığında meydana gelen fiziksel bir olay olan soğuk plazma, NTP’nin temelini oluşturmaktadır. Bilindiği üzere plazma kimyasal ve organik iyon, molekül ve atomlar olmak üzere elektrik yüklü parçacıklardan meydana gelen iyonlaşmış gazdır. Bu parçacıkların birbiriyle çarpışması oksitleyici türlerin oluşmasını sağlar. NTP sisteminin temeli de bahsedilen iyonlaşma sürecine dayanmaktadır. Bu neden NTP’nin farklı sektörlerde rahatlıkla kullanılabildiği bilinmektedir.

NTP Teknolojisi Ne İşe Yarar?

NTP, sahip olduğu özellikler nedeniyle ön planda yer almaktadır. Bilhassa hava temizleme cihazlarında kullanılan ve bu sayede ortamların kısa sürede ve efektif bir şekilde temizlenmesini mümkün kılan teknolojinin ne işe yaradığı ve avantajlarının neler olduğu merak edilen hususlar kapsamında yer almaktadır.

İleri bir iyonlaşma işlemi olarak bilinen NTP’nin patentli bir teknolojik sistem olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Teknolojisi sayesinde kapalı ortamlardaki hava ve yüzeyler, kesintisiz bir şekilde temizlenir. İç mekân temizliğini sorunsuz bir şekilde sağlamakta olan teknoloji, hava temizleme cihazlarının profesyonel bir şekilde çalışmasını da olanaklı hale getirir. NTP’nin temelini oluşturan plazma, küçük bir elektrik alan tarafından aktive edilmekte olan bir plazma olarak bilinmektedir.

Kirletici birleşikler üzerinde oksidasyon işlemi gerçekleştirmekte olan bu teknoloji, havada yer alan partiküllerin kısa sürede giderilmesini sağlar. Bu durum yalnızca kirli hava için geçerli değildir. Aynı zamanda ortamdaki yüzeyler de aynı teknolojiyle temizlenir. Bu nedenle NTP sisteminin farklı sektörlerde kullanıldığını belirtmek olanaklıdır.

NTP Teknolojisi Avantajları Nelerdir?

Hava temizleme cihazları kullanıldığında NTP teknolojisinin hangi avantajları bünyesinde bulundurduğu merak edilmektedir. Bu kapsamda NTP avantajlarını genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Ortam içerisindeki hava ve hava ile temas etmekte olan yüzeyleri sistematik bir şekilde temizler.
  • Ortamdaki virüs ve bakteriler yok edilir, bu nedenle birçok alanda bu sistemin kullanıldığı bilinmektedir.
  • Ortamda bulunan yüzeyler hijyenik bir görünüm elde eder.
  • Hava kanalı başta olmak üzere pek çok kanalın temizliği sorunsuz bir şekilde yapılır.
  • Ortamda bulunan uçucu organik bileşikler temizlenir ve çok daha temiz bir havaya ulaşılır.
  • Bir ortamda bulunan kötü kokular ortamdan arındırılır.
  • Hava kalitesini arttırmakta olan moleküller sorunsuz bir şekilde temizlenir.

Bu ve bunun gibi hususlar, NTP sisteminin avantajları olarak bilinmektedir. Teknoloji, hava temizleme cihazlarının ortamdaki hava ve yüzeyin kısa sürede ve efektif bir şekilde temizlenmesini olanaklı hale getirmektedir. Bu nedenle NTP sisteminin pek çok filtreleme sisteminden çok daha avantajlı ve kullanışlı olduğu bilinen bir gerçektir.

Neden NTP Teknolojisi Kullanılmalıdır?

Hava temizleme cihazlarının oldukça kullanışlı bir yapıya ulaşmasını sağlayan NTP sistemi ile ilgili sorulan ve cevabı merak edilen sorulardan bir tanesi de bu teknolojinin neden kullanılması gerektiğidir. Bilindiği üzere hava temizleme cihazlarında farklı filtreleme sistemleri kullanılabilir. Bu sistemler temelde kirli havanın temizlenmesini sağlasa da istenilen etkiyi gösteremeyebilir.

Hepa filtreleme sistemi, bilindiği gibi 0.3 mikron altındaki partikülleri temizleme konusunda başarılı değildir. Aslında Hepa, en iyi filtreleme sistemlerinden bir tanesidir fakat o bile yeterli etkiyi göstermekten oldukça uzaktır. Öte yandan termal olmayan plazma olarak bilinen NTP sistemi, bir ortamdaki havanın kısa sürede temizlenmesini sağlama konusunda oldukça başarılıdır. Virüs, bakteri, mikrop başta olmak üzere pek çok partikül ortamdan uzaklaştırılmaktadır. Bunu sağlayan da NTP sisteminin ta kendisidir. Neden NTP sisteminin kullanılması gerektiğine yönelik sorulara, sistemin başarılı bir şekilde çalıştığı cevabını vermek olanaklıdır. Bir ortamda bulunan partiküller sistem kapsamında yok edilir ve hem hava hem de yüzey alanları istenilen hijyenik görünüme kavuşmuş olur.

NTP Teknolojisinin Kullanım Alanları

NTP teknolojisinin kullanım alanları oldukça fazladır. Pek çok sektörde yararlanılan sistem, temelde hava temizleme cihazlarında kullanılır. NTP teknolojisi sayesinde aktive edilen havadaki uyarılmış moleküller, havadaki kirletici moleküllere adeta saldırır. Onları yok etmekte ve mikroorganizmaların işlevini bozarak onların etkisiz hale gelmesini mümkün kılmaktadır. Sahip olduğu özellikler; restoran, otel, konaklama mekanları, veterinerler, hastaneler klinikler başta olmak üzere NTP teknolojisinin bulunduğu hava temizleme cihazlarının birçok alanda kullanılmasını olanaklı hale getirmektedir.

Jonix gibi NTP teknolojisine sahip olan hava temizleme cihazları, içerisinde herhangi bir kimyasal madde barındırmaz. Ayrıca ortamda hiçbir şekilde kalıntı kalmaz ve ürünün enerji tüketimi çok düşük olduğu için enerji tasarrufu sağlanır. Her tür ortamda kullanılabilen ve esnek bir teknoloji olarak bilinen NTP sistemi, kapalı ortamda insanların soludukları havayı dönüştürmektedir. Temiz hava soluyan kişilerin hem hayat kaliteleri yükselmekte hem de kişiler çok daha sağlıklı bir yaşantı içerisinde olma şansına kavuşmaktadır.

NTP Teknolojisinin Hava Temizleme Cihazlarındaki Yeri

Daha önce de ifade edildiği üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle hava temizleme cihazlarında tercih edilen bu teknoloji, ortam ve yüzeylerin efektif bir şekilde temizlenmesini mümkün kılar. Fakat görevi yalnızca bu değildir, aynı zamanda yaşam kalitesini de arttırmaktadır. Bu nedenle sistemin çok önemli olduğunu ve kişilerin çok daha sağlıklı bir şekilde yaşantılarını sürdürmesini olanaklı hale getirdiğini ifade etmek olanaklıdır.

Jonix cihazları, temelde NTP kullanarak birbirinde işlevsel hava temizleme cihazları üretiminde bulunmaktadır. Bu cihazların her biri ortamda bulunan hava ve yüzeyin kısa sürede temizlenmesini ve alanın hijyenik bir görünüm kazanmasını olanaklı hale getirmektedir. Cube, Meta, Steel, Inside, Jonix Up In olmak üzere ürünlerin her biri birçok kapalı alanda sorunsuz bir şekilde kullanılmakta ve bu ürünler sayesinde ortamda bulunan havanın temizliği sistematik bir şekilde sağlanmaktadır.

Bir önceki yazımıza https://havamtemiz.com/hava-temizleme-cihazi-alirken-bilinmesi-gerekenler/ linkinden ulaşabilirsiniz.