Evinizin havasını düzenli olarak temizlemeniz, sağlığınız açışından büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki ısıtıcılar, soğutucular, elektronik aletler, tekstil ürünleri, tozlu dolaplar ve pişen yemekler derken evlerin içindeki hava bazen dışarıdan bile daha kirli olabiliyor. Evinizi düzenli olarak havalandırmadığınızda ise gerek alerjik durumlara gerekse de solunum yolu rahatsızlıkları ve mikrobik hastalıklara adeta davetiye çıkıyor.
Ev havasını temizleyen bitkiler ile evinizde çok daha temiz bir hava oluşturmaya ne dersiniz? Nasa’nın yaptığı bir araştırma, bazı bitkilerin filtre işlevi gördüğünü ve kapalı mekanlarda havada bulunan kimyasalları absorbe edebildiğini gözler önüne serdi. İşte havayı temizleyen bu mucizevi bitkiler!
Havanın Kirli Olması Hangi Sorunlara Yol Açar?
Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakıldığında insanların, vaktinin ortalama olarak % 90 gibi çok büyük bir bölümünü kapalı mekanlarda geçirdiği görülüyor. Bu durum, içinde bulunduğumuz ev, okul, ofis, mağaza ve cafe gibi kapalı alanlarda hava temizleme cihazları ve ev havasını temizleyen bitkiler kullanmayı oldukça önemli bir hale getiriyor. Aksi halde ise şu sorunlar ortaya çıkabiliyor:
- Boya, mürekkep, yapıştırıcı ve vernik gibi maddelerin içerisinde bulunan ve özellikle kuru temizlemede sıkça kullanılan trikloretilen maddesi, mide rahatsızlıkları, iştahsızlık, uyku bozukluğu gibi problemlere yol açabiliyor.
- Kapalı mekanlarda havanın kirli olması, kronik bronşit ve diğer solunum rahatsızlıkları gibi sorunlar doğurabiliyor.
- Ortamda oksijen azlığı yaşanması baş ağrısı, halsizlik ve hafıza problemlerine neden olabiliyor.
- Deterjan, boya, böcek ilacı, mürekkep ve plastik ürünlerdeki benzen, gözlerde, cilt ve boğazda sorunlara, baş dönmesine ve mide bulantısı ile çarpıntıya sebep olabiliyor.
- Sigara dumanında, özellikle de peçete ve tuvalet kağıdı gibi kağıt ürünlerinde yer alan formaldehit maddesi, astım ve farklı alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.
Evinizin Havasını Temizleyen 10 Mucizevi Bitki
1. Dracaena
Dracaena veya diğer adıyla Marginata, her mevsim oda sıcaklığını arayan özel bir bitki türüdür. Ortamın havasını benzen, trikloretilen ve ksilenden arındırma konusunda çok etkili olan Dracaena, kimi zaman kedi ve köpekler için zehirli olabiliyor. Bu yüzden eğer evinizde yaşayan kedi ve köpekleriniz varsa, Dracaena almadan önce iyi bir araştırma yapmanız önerilir.
2. Şeflera (Schefflera)
Ev havasını temizleyen bitkiler arasında yer alan Şeflera, yaprakları el parmaklarını andıran yeşil, sarı ve beyaz renklerde olabilir. Çok dayanıklı bir iç ve dış mekan bitkisi olan Şeflera bitkisinin her iki türü de ılımlı iklime sahip bölgelerde, bahçe dekorasyonu için kullanılabilir. Yarı gölgeli yerlerde çok güzel bir görüntü sağlayan Şeflera çiçeği, altındaki yaprakları döktüğü halde üstten yeni yapraklar verir ve boy olarak uzamaya devam eder.
3. Paşa Kılıcı (Sansevieria)
Ev havasını temizleyen bitkiler listesindeki bir diğer tür ise halk arasında daha çok Peygamber Kılıcı olarak bilinen Paşa Kılıcı bitkisidir. Kapalı ve havasız ortamların iyice havalandırılmasını sağlamak için çok ideal bir bitkidir. Üzerinde uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar, özellikle karbon monoksit ve azot monoksit gazları gibi pek çok hava kirleticisini absorbe edebilme özelliğine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
4. Kaktüs
Ev havasını temizleyen bitkiler dendiğinde ilk akla gelenlerden biri olan kaktüs, çöl ortamında yaşayan ve dolayısıyla susuzluğa çok dayanıklı bir bitki türüdür. Bakımları kolay olan ve estetik görünümleri ile evlere farklı bir enerji getiren kaktüsler, uygun ortamı hazırladığınız müddetçe çok uzun süreler canlı kalabilirler. Dikenli ve dikensiz (sukulentler) olarak iki gruba ayrılırlar. Zor iklimlerde yaşayan bir bitki türü olduğundan ve güneş ışığından asla zarar görmediğinden, radyasyon emici bir özelliğe sahiptirler. Radyo frekanslarının da havadaki zararlı etkilerini emdiği ve azalttığı düşünülen bu bitkiyi, özellikle televizyon ve bilgisayar yakınlarına yerleştirebilirsiniz.
5. Devetabanı
Devetabanı, koyu yeşil renkli, uzun saplı ve deriye benzer dokusu olan özel bir bitki türüdür. İri, gösterişli, 60 cm kadar uzayabilen ve parlak yapraklara sahip olan Devetabanı için sulama çok önemlidir. Bu bitkinin suyu çok soğuk olmamalıdır. Aksi halde çok soğuk su kullanarak sulama yaparsanız, tropikal bitkiniz kesinlikle zarar görecektir. Aynı zamanda sulama sıklığı havanın sıcaklığı ile orantılı olmalı ve büyük saksı tercih edilmelidir.
6. Benjamin Çiçeği (Ficus)
Mucizevi etkisiyle ev havasını temizleyen bitkiler arasındaki yerini alan Benjamin çiçeği, uzun ve yeşil yapraklara sahip olduğundan göz dolduran da bir çiçek türüdür. Güneş ışığına duyarlı olduğu için ışığa maruz kaldıkça güneşe doğru bir eğilim gösterir. Bu nedenle diğer çiçeklere oranla güneş ışığına daha fazla ihtiyaç duyar. Benjamin bitkisi için ideal olan, çok aydınlık bir ortamdır. Havayı temizlemesinin yanı sıra tasarım çiçekler ile evinizde bir bütünlük yakalamak isterseniz, kesinlikle Benjamin çiçeğini tercih edebilirsiniz.
7. Pilea Peperomioides (Çin Para Çiçeği)
NASA tarafından yapılan araştırmada ev havasını temizleyen bitkiler arasında olduğu belirlenen ve Çin Para Çiçeği olarak da bilinen Pilea bitkisinin isimlendirilmesi, fazla eskilere dayanmıyor. İngiliz Kraliyet Bahçıvanlık Derneği tarafından “Award of Garden Merit” adı verilmiş olan bu bitki türü, son yıllarda özellikle de İskandinav ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilmeye başlanmış durumda. Böylece en sevilen bitkiler arasına yerleşen Pilea, bitki koleksiyoncuları için de en değerli parçalardan biri haline geldi.
8. Yuka
Ev havasını temizleyen bitkiler arasındaki Yuka çiçeği, Massengena olarak da bilinir. Bol ışık almayı seven, dayanıklı ve bu özellikleriyle harika bir salon bitkisi türüdür. Yaprakları güneşe yöneldiğinde, evinizde hoş bir enerji ve ambiyans oluşturur. Çok sık sulanmaması nedeniyle bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde oldukça fazla tercih edilir.
9. Aşk Merdiveni
Ev havasını temizleyen bitkiler arasında belki de en anlamlı isme sahip olan Aşk Merdiveni bitkisinin, oldukça sık ve minik yaprakları vardır. Bu yapraklarla havada bulunan formaldehit ve ksilene adeta savaş açtığını söylemek mümkündür. Direkt olarak güneşe bakması şart olmasa da aydınlık bir yerde tutulması bu çiçeğinin sağlıklı yetişmesi için çok önemlidir.
10. Kauçuk Çiçeği
Son derece hoş ve iri yapraklara sahip olan Kauçuk çiçeği, ev havasını temizleyen bitkiler dendiğinde akla gelen bir diğer bitki türüdür. Her ortama uyum sağladığı için oldukça fazlaca tercih edilen bir çiçektir. Aynı zamanda bakımının kolay olması ve hızlı şekilde büyümesi de popülaritesini artıran diğer etkenler olarak sıralanabilir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde büyüyen, zahmetsiz ve güzel görünümlü bir bitkidir.
Neden Hava Temizleme Cihazı Kullanmalısınız?
Ev havasını temizleyen bitkiler her ne kadar bu konuda çok etkili ve faydalı olsalar da bitkilerin bu ihtiyacı tam anlamıyla karşılama noktasında yeterli olmadığı söylenebilir. Bu konuda tam ve sağlıklı bir çözüme ulaşmak için hava temizleyici cihazlarından yardım alınmalıdır. Soğuk plazma teknolojisi kullanılarak üretilen, kapalı alanlardaki yüzeyleri ve havayı kesintisiz şekilde temizleyen Havam Temiz cihazları, bunun için ideal bir tercihtir.
Jonix Inside ise hava dağıtım kanalı ve ünitelerinin iç yüzeylerini, havadaki kimyasal kirleticileri ve küf, bakteri lejyonella gibi biyolojik kirleticileri temizleyerek, yeni oluşumu önler. Kesintisiz ve etkili hava temizleme özelliği sayesinde toz parçacıklarının, küf ve bakteri oluşumu için ideal çoğalma ortamını oluşturmasını engeller. Eğer bulunduğunuz ortamdaki havanın her zaman sağlıklı ve tertemiz olmasını isterseniz, JONIX hava temizleme cihazlarını tercih edebilirsiniz.
Bu yazımızda ev havasını temizleyen bitkiler konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://havamtemiz.com/hepa-filtre-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.