“Rule of three” terimini hiç duymuş muydunuz? Türkçe’ye, “hayatta kalmada üçler kuralı” şeklinde çevirebileceğimiz bu kural hayatta kalma kurslarının bir tür “mantrasıdır”. Hayatta kalmada üçler kuralı, belirli koşullarda hasar görmeden ne kadar süre kalabileceğinizi hatırlamak için kullanılır. Nefes almadan 3 dakika, susuz 3 gün, ekstrem koşullarda barınaksız 3 saat ve 3 hafta boyunca yemeksiz yaşamaya devam edebilirsiniz.
Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon konuları son yıllarda gittikçe daha da popülerleşti. Çok eski yıllardan beri uygulanan bu tekniklerin günümüzde hala geçerli olması şaşırtıcı değil. Nefes egzersizlerinin olumlu etkilerini bilge insanlar uzun senelerden beri deneyimlemişlerdi.
Günümüzde hava kirliliği gittikçe artıyor. Bunun yanında kapalı ortamlarda geçirdiğimiz uzun saatler de nefes kalitemizi olumsuz yönde etkiliyor. Birçok insan için nefes büyük bir anlam ifade etmiyor olsa da nefesin sağlığımız için önemi yadsınamaz. Nefes konusunda farkında bireyler olmamız ve bunu yetişen çocuklarımıza aktarmamız oldukça önemli.
Temiz bir nefes için yapabileceğiniz birçok şey olduğu gibi nefes egzersizleri uygulamak da bunlardan biridir. Uyguladığınız nefes egzersizinin yanında mekanınızda bulunan Jonix hava temizleme cihazı size çok iyi gelecek.
Ünlü bir yoga eğitmeni olan André Van Lysebeth, “Yoga Self Taught” adlı kitabında nefes almayla ilgili insanı düşündüren bir bölüm anlatıyor. Çeşitli dertlerden mustarip bir adam vardı ve doktorlar bir türlü teşhis koyamıyorlardı. Taşikardi, sindirim sorunları, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği, kişisel ve profesyonel yaşamını çok zorlaştırıyordu. Doktorlar adamı nefes egzersizleri üzerine çalışan bir yoga eğitmenine takdim etti.
André Van Lysebeth onu yatırdı ve sakince nefes almasını söyledi. Ne karnında ne de göğsünde herhangi bir hareket fark etmedi. Adama nefesini tutmamasını söyledi. Ama tutmuyorum diye cevap verdi. Çok şaşırtıcı bir cevaptı! Adam o kadar katılaşmıştı ki zar zor nefes alıyordu ve bu birçok şeyi açıklıyordu. Yarım saat boyunca yapılan nefes egzersizlerinden sonra karnı hareket etmeye başladı ve daha fazla rahat nefes almaya başladı. Bundan sonra da işler basit değildi ama nefes almanın büyüsü sayesinde insan vücudu hayata döndü. Ve şimdi doktorların yardımıyla o adam iyileşme yolunda.
Nefes almak, kalp için bir toniktir ve vücut sağlığının anahtarıdır. Doğru, yavaş ve derinden yapılırsa, tüm vücudunuza oksijen vererek onu daha dirençli hale getirir.
Nefes Almayı Ne Etkiler?
Çoğu zaman nefesimizin akışının farkında olmayız, çünkü bu otomatik bir süreçtir, ancak bu, diğer faktörlerin onu değiştiremeyeceği anlamına gelmez.
Duygular, alışkanlıklar ve deneyimler, tıpkı duruşta olduğu gibi, nefes almada da dengesizliğe yol açabilir: Birçok insan, sahip olduğu nefes alma kapasitesinin tamamını kullanmadığını ve yüzeysel nefes aldığını bile fark etmez.
Düzenli nefes egzersizleri yaparak nefesinizi dengeye getirmeniz mümkündür. Nefes egzersizleri topraklanmanızı sağlayacağı gibi sağlığınıza da iyi gelecektir.
Derin nefes alma yeteneği, vücudumuzu nasıl kullandığımız ve nasıl hissettiğimiz ile yakından bağlantılıdır: Yanlış duruşlar ve katı omuzlar ile göğüs boşluğu daralır ve bu da nefes almamızı zorlaştırır.
Bunu fark etmeye başlayın, şimdi bu makaleyi okuyorsanız, durun ve nasıl konumlandığınıza bakın:
- Omuzlarınız kambur mu?
- Boynunuz ve omuzlarınız gergin mi yoksa rahat mı?
- Nefesiniz nasıl?
- Oradayken bir deneyin: Sırtınızı düzeltin, omuzlarınızı açmak için geriye doğru yuvarlayın ve uzun bir nefes alın, havanın ciğerlerinizi açtığını hissedin.
- Muhtemelen tekrar yapmak isteyeceksiniz: Devam edin, vücudunuza oksijen verecek ve daha iyi hissedeceksiniz!
Nefes Aldığınızda Ne Olur?
Çok iyi bildiğiniz gibi, nefes alma iki aşamalı inanılmaz bir süreçtir, genellikle iki hareket olarak adlandırırız:
Soluma
Oksijence zengin hava vücudunuza girer. Pulmoner hava hücreleri aracılığıyla oksijen kan tarafından emilir ve vücudun her hücresine pompalanmak üzere kalbe taşınır.
Nefes Verme
Hücre zarları yoluyla gelen oksijen dışarı atılmaya hazır hale gelir. Hücrelerden akciğerlere geri taşınan ve nefes verme yoluyla serbest bırakılan karbondioksit arasında bir gaz değişimi vardır.
Pek çok insan, bu harika yolculuğun ana kahramanının akciğerler olduğuna inanıyor, fakat aslında solunum süreci, genellikle farkında olmadığımız bir kas tarafından kontrol ediliyor o da diyafram..
Diyafram kubbe şeklindedir. Göğüs boşluğunun tabanında ve karın boşluğunun üst kısmında oluşur: nefes alırken diyafram yükselir ve alçalır, akciğerlerin dolmasını ve boşalmasını sağlar.
Nefes verdiğinizde diyafram gevşer ve yukarı kalkar, göğüs boşluğu kısalır ve akciğerler “eski” havayı serbest bırakarak burun veya ağız yoluyla dışarı atar. Nefes aldığınızda diyafram kasılır ve alçalır, göğüs boşluğunu oluşturur ve ardından genişler ve ciğerlerinizi temiz hava ile doldurur.
Diyaframın ritmik hareketleri, üstte (kalp ve akciğerler) ve altta (karaciğer, dalak, mide) bulunan organlara sürekli olarak masaj yaparak işlevlerini uyarır. Bu nedenle solunum ritmi, örneğin sindirimi, diğer hayati fonksiyonları da etkiler.
Nefes Egzersizleri: Bilinçli Nefes Alma
Yoganın nefese yardımı çok fazladır. Harika yoga üstatları, sanki doğumda belirli sayıda nefes verilmiş gibi yavaş nefes almayı ve sonra yavaş yavaş tüketmemizi önerir. Nefes almak hayatsa, yavaş nefes almak daha uzun ve sağlıklı yaşamanızı sağlar derler! Sabah ilk iş, ayaklarınızı yere basmadan önce, birkaç derin nefes almayı, göğüs kafenizi doldurup genişletmeyi ve ardından yavaşça boşaltmayı deneyin. Vücudunuza giren, dağılan ve sonra dışarı çıkan havaya dikkat edin.
İşe yürüyerek gidiyorsanız yavaş nefes alın: yürürken 6 adım nefes alın, 3 adımda nefesinizi tutun, 12 adımda nefesinizi verin. Sonra tekrar 8 adım nefes alın, 4 adım tutun, 18 adım nefes verin. Yogaya göre aslında yavaş ve bilinçli nefes alırken nefes verme (nefesinizi tutuyor olsanız da tutmasanız da) inspirasyonun iki katı sürmelidir.
Bu yazımızda sizlere bilinçli nefes almak ve kaliteli nefes ile sağlığınızı iyileştirmek konusundan bahsettik. Bazı basit alışkanlıkları hayatınıza uyarladığınız taktirde kendinizi çok daha canlı hissedeceksiniz.
Nefes egzersizlerini uyguladığınız sırada mekanınızda Jonix hava temizleme cihazlarının bulunması olumlu bir etki yaratacaktır. Jonix modelleri ev, işyeri vb. mekanlarınızda kullanabilmeniz için tasarlanmıştır. İhtiyacınıza uygun jonix modelini (Cube, Steel, Jonix Up In, Jonix Inside, Mate Koleksiyonu) satın almak kendinize ve sağlığınıza yapacağınız önemli bir yatırım olacaktır.
Bu yazımızda sizlere nefes kalitesini artırmak: nefes egzersizleri konusundan bahsettik. Bir önceki yazımıza https://havamtemiz.com/kapali-ortamlarda-saglikli-hava-ortami-yaratmak/ linkinden ulaşabilirsiniz.