Rehber

Sigara Dumanına Karşı Alınabilecek Önlemler

Sigara Dumanına Karşı Alınabilecek Önlemler

Yapılan araştırmalar sigara içmenin zararlarını vurgularken, sigara dumanına maruz kalmanın da birçok olumsuz etkisi olduğunu gösteriyor. Sigara içmediği halde dumandan etkilenme anlamına gelen pasif içicilik, birçok hastalığın nedeni olabiliyor. Yapılan düzenlemeler sigara içilebilecek ortamları kısıtlasa da sigara hala pek çok kişi tarafından kullanılıyor. Bu yüzden sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler, sigaranın olumsuz etkilerini azaltmak için oldukça önemli.

Sigara dumanının insan sağlığına etkileri neler pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Sigara dumanı, birçok hastalığa sebep olduğu gibi havayı kirleterek yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Sağlık için bu kadar zararlı olan sigara dumanında hangi gazlar var, sorusu da merak edilen bir diğer konu.

Tütün ürünlerini açık havada kullanmak, bu ürünlerin zararlı etkilerini azaltıyor gibi görünüyor. Yine de sigara dumanının hem içen kişinin hem de çevresindeki kişilerin soluduğu havaya karışmasını engelleyemiyor. Kapalı ortama sinen sigara dumanı, ortam havasını daha hızlı kirletiyor. Peki kapalı ortamlarda sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler var mı? Artan solunum yolu hastalıkları, kanser türleri vakaları bu önlemlerin daha çok araştırılmasına neden oluyor.

Sigara dumanının neden olduğu hastalıklardan dolayı en çok merak edilen sorulardan biri de “Sigara dumanı vücutta ne kadar kalır?” sorusu oluyor. İşte bu yazımızda sigara dumanının etkileri ve sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgileri sizi için paylaşıyoruz.

Sigara Yaşantınızı Nasıl Etkiler?

Sigara hakkında en çok bilinen unsurlardan biri, içinde nikotin bulunduruyor olması. Nikotin; yüksek düzeyde bağımlılığa sebep oluyor. Sigara alışkanlığını bırakmakta zorlananlar “Sigara dumanı hasta eder mi?” özellikle merak ediyor. Aslında sigara nikotin dışında birçok zararlı maddeyi barındırıyor. Sigaranın içindeki maddeler neler, sorusuna yönelik içinde en tehlikelileri arsenik (fare zehri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanür (gaz odaları zehri), toluen (tiner), amonyak ve propilen glikol olmak üzere 4000’in üzerinde kanserojen ve toksik madde bulundurduğu belirtiliyor. Sonuç olarak sigara kullanmak ve sigara dumanına maruz kalmak ciğerlerde katran oluşturuyor.

Birçok kişi sigaranın zararlarını bildiği halde içmeye devam ediyor. Çünkü sigarada bulunan maddeler bağımlılığa sebep oluyor ve bu durum sigara dumanının zararlarını daha çok artırıyor. Sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler bu zararların önüne geçmek için etkili oluyor.

Sigara neden zararlı merak edenler için, birçok farklı etki yarattığını belirtelim. Sigara; kanda zararlı kolesterol olan LDL seviyelerinin artmasına neden oluyor ve fazla LDL yaralanan damar duvarlarına yerleşiyor. Bu, damarlardaki arteriosklerotik plak oluşumunu ve daralmaları kolaylaştırıyor. Sonuç olarak kalp krizi, felç veya periferik arter hastalığına yakalanma oranı önemli ölçüde artıyor. İşte sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler bu risklerin de azalmasına yardımcı oluyor.

“Sigara yaşantınızı nasıl etkiler?” sorusu birçok hastalıkla yanıtlanıyor. Sigara içmenin ve sigara dumanının neden olduğu belli başlı hastalıklar şöyle sıralanıyor:

  • Akciğer kanseri
  • Gırtlak kanseri
  • Burun ve yutak kanseri
  • Yemek borusu kanseri
  • Karaciğer kanseri
  • Pankreas kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Lösemi

Sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler dikkate alınmazsa, bu hastalıklara yakalanma riski yükseliyor.

Yanı Başınızdaki Tehlike: Pasif İçicilik

Kendisi sigara içmediği halde pek çok kişi, işyerinde, evde ya da insanların toplu olarak bulundukları kapalı yerlerde sigara dumanına maruz kalıyor. Bu durum sigarada bulunan tüm zararlı maddelerin solunmasına neden oluyor ve “pasif içicilik” olarak tanımlanıyor.

Sigara içmeyen kişilerin yanında sigara içilmese dahi, dışarıda sigara içip geliniyorsa saçına, cildine ve giysilerine sinen dumandan karşı tarafı etkiliyor. Evin bir odasında sigara yakıldığında, dakikalar içinde tüm eve sigara dumanı yayılıyor. Halı, duvar, mobilya gibi tüm yüzeylere siniyor ve günler içinde buradan havaya geri dönüyor.

Çocuklarda küçük yaşlarda başlayan alerji ve astım gibi hastalıkların nedeni araştırıldığında, sigara dumanının sinmiş olduğu ortamlarda çocukları bulundurmanın etkili olduğu ortaya çıkıyor. Hatta sigara dumanı sinmiş giysilerle çocuklarına sarılan yetişkinler de farkında olmadan buna sebep olabiliyor. Bebek ve çocukları oldukça fazla etkileyen sigara dumanının neden olduğu hastalıklar şu şekilde vurgulanıyor:

  • Ani bebek ölümü
  • İşitme kaybına neden olacak şekilde orta kulak iltihabı
  • Menenjit
  • Uyku bozukluğu
  • Zatürre
  • Astım ve diğer solunum yolu hastalıkları

Çocuk ve bebekleri koruyabilmek için sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler arasında ortam havasının temizlenmesi ve sigara dumanı sinebilecek her şeyin kokudan arındırılması öncelikli bulunuyor.

Pasif içiciliğin tehlikeleri neler sorusuna yönelik, pasif içicilik herkes için tehlikeli demek mümkün. Çünkü biri sigara içtikten sonra duman saatlerce havada kalıyor. Sigara içmeyen biri, sigara içen birinin yakınındayken pasif içici olarak sigara dumanı soluyor. Çok kısa bir süre için bu havayı solumak bile, sigaranın zararlı maddelerinin akciğerleri etkilemesine yetiyor.

Dumansız Ortamda Güvenle Nefes Alın

Sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler arasında ilk akla gelen havalandırma yöntemleri oluyor. Ancak iç mekanların hepsi yeterli havalandırmayı sağlayacak cam pencere düzenine sahip değilse daha güvenli bir hava temizleme yöntemi aramak gerekiyor. İşte burada hava temizleme cihazları; sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler arasında en pratik ve güvenli yolu sunuyor.

Sigara dumanı havada ne kadar kalır, pasif içicilik konusunda merak edilen sorulardan biri. Sigara dumanı çok uzun saatler havada kalabiliyor. Eğer ortam havası temizlenmezse başta bebek ve çocuklar, kronik rahatsızlığı olan ve yaşlılar bundan olumsuz etkilenebiliyor. Sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler, bebekler ve çocukların tütün dumanının zararlı etkilerine karşı daha hassas olmasından dolayı çok önemseniyor. Bu yüzden kapalı ortamlarda hava temizleme cihazları sigara dumanından kaynaklanan kokuları yok ederek ortam havasını güvenli bir şekilde temizliyor.

Sigara Dumanına Karşı Hava Temizleme Çözümleri

Sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler arasında hava temizleme çözümleri artık çok daha fazla öneriliyor. Gelişen teknoloji sayesinde hava temizleyicileri konusunda birçok alternatif görmek mümkün. Bunlar içinde bir İtalyan şirketi olan Jonix, termal olmayan plazma (soğuk plazma) teknolojisi ile kapalı ortamların havasını güvenle temizleyen hava temizleme cihazları üretiyor.

Hava temizleyici sigara kokusunu alır mı, sorusuna karşılık yapılan araştırmalar hava temizleyicilerin iç mekanlarda sigara dumanı gibi kötü kokuları önleyici olduğunu gösteriyor. Hava temizleyiciler havada kalan virüs, bakteri, kimyasallardan kaynaklanan kirleticilerle beraber sigara dumanın yarattığı kirli havanın solunmasını engelliyor. Ortam havasını herhangi bir yan etki olmadan sağlıklı bir şekilde temizliyor. Böylelikle akciğerlerin ihtiyacı olan havayı sağlıyor. Sigara dumanının neden olduğu hastalıkları önlemek için hava temizleme cihazı kullanmak çok faydalı bulunuyor. Jonix hava temizleme cihazları 2 önemli etkide bulunuyor:

  1. Termal olmayan plazma teknolojisi vücut için ideal koşullar oluşturuyor. Vücuda giren oksijen miktarı ile birlikte, hayati fizyolojik fonksiyonları ve kişinin genel sağlık durumunu iyileştiriyor.
  2. Uzun sürelerle veya sürekli cam açma gereği duymadan hava değişimi, kesintisiz koruma ve optimum konforu sağlıyor.

Sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler arasında yer alan hava temizleyicileri arasında Jonix, farklı seçenekleriyle her ortama uygun seçenekler sunuyor:

  • Jonix Steel serisi, hava filtreleme ve temizleme cihazı olarak hava ve yüzeylerde maksimum hijyen sağlıyor. Bununla beraber esnek ve farklı kurulum özellikleri bulunuyor. Duvara ve tavana monte edilebiliyor. Küçük alanlarda yüksek hijyen isteyenler için öneriliyor.
  • Jonix Mate ve Minimate serisi hava ve yüzeylerdeki toz ve kirleticileri kimyasal madde kullanmadan temizliyor. Kalıntı bırakmıyor. Jonix Mate ve Minimate kirli havayı tamamen filtreleyerek böylece temizlenmiş havayı da ortama iletiyor.
  • Jonix Up In serisi havayı kesintisiz temizliyor. Kirletici ve kötü kokulardan arındırıyor. Sigara dumanı gibi kötü kokuların her ortama sinmesi kolay olduğundan ofis, soyunma odası, kabin, giyinme odası, banyo, elbise odası, doktor ve veteriner bekleme odası vb. yerlerde temiz hava atmosferini yaratıyor.

Ortam havasının kirleten en önemli etkenlerden biri sigara dumanı. Sigara dumanını solumak birçok hastalık için uygun ortamı hazırlıyor. Siz de sigara dumanına karşı alınabilecek önlemler arasında yer alan hava temizleme çözümlerini değerlendirebilir ve bulunduğunuz ortam için Jonix ürünlerinden en uygun hava temizleme cihazını tercih edebilirsiniz.

Önceki yazımızı https://havamtemiz.com/neden-otelinizde-hava-temizleme-cihazi-tercih-etmelisiniz/ linkinden okuyabilirsiniz.