Rehber

Çöp Kokusu Nasıl Giderilir? 

Çöp Kokusu Nasıl Giderilir

Gün içerisinde, evde pek çok aktivite yapılıyor. İnsanlar kendi konfor alanlarını oluşturabilmek adına, ev eşyalarını özenle seçiyor. Bazı ev eşyaları var ki onları, tüm evlerde bulmak mümkün oluyor. Bunlardan biri de çöp kovaları. Çöp kovaları, gün içerisinde birçok evsel atığın depolandığı en önemli araçlardan biri. Çöp kovaları, ev ve konutlar dışında, hastane, eczane, okul ve ofis gibi farklı alanlarda da kullanılıyor. Hangi alanda ve hangi atıkların depolanması için kullanılırsa kullanılsın, çöp kovaları zamanla kötü kokuların ortam içerisine yayılmasına neden olabiliyor. Kovalardan yayılan çöp kokusu, belli bir süre sonra yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek durumlar doğurabiliyor.

Bu noktada da cevabı en çok merak edilen soru; ‘’Çöp kokusu nasıl giderilir?’’ oluyor. Kullanılan çöp kutusunun kapaklı oluşu, içerisindeki çöpün havasız kalmasına neden olabiliyor. Bu durum, oluşan kokunun yoğunluğunu artırıyor. Çöp kokusu oluşumunun önüne geçmek için özellikle kapaklı çöp kovalarında hava sirkülasyonunun sağlanması gerekiyor. Gerekli temizlik ve bakımın yanı sıra, çöp kokusu oluşumunu engellemek için farklı yöntemler de bulunuyor. Yazının devamını okuyarak, çöp kokusu için alınabilecek önlemler veya çöp kokusu oluşumunun nedenleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Edineceğiniz bilgiler ışığında, çöp kokusunun kolaylıkla önüne geçebilirsiniz.

Çöp Kokusu Neden Oluşur? 

Atıkların depolanması için kullanılan çöp kutuları, model ve özellik olarak farklılık gösterebiliyor. Kullanılan çöp kovasının açık veya kapalı oluşu, kullanım alışkanlıklarını doğrudan etkiliyor. Özellikle evlerde kullanılan çöp kovaları, gün içerisinde pek çok farklı evsel atığı içerisinde depoluyor. Çöp kovası içerisine atılan atıklar, zaman içinde koku oluşumuna neden olabiliyor. Bazı durumlarda, çöp kovasının boşaltılması dahi oluşan kötü kokunun gitmesine yardımcı olmuyor.

Çöp kovalarındaki koku oluşumu, genellikle, çiğ ve bakteri üreten gıdaların farklı atıklar ile birleşmesinden kaynaklanıyor. Örneğin, yapılacak yemek için kullanılan sebzelerin kabukları veya bozulan kısımları doğrudan çöpe atılıyor. Çöpe atılan bu evsel atıklar, poşet içerisinde bozulmaya devam ediyor. Evsel atıkların üzerinde oluşan bakteriler zaman içerisinde diğer atıkların da üzerine sıçramaya ve ağır bir koku oluşmasına neden oluyor.

Çöp kokusu oluşumunu etkileyen daha pek çok faktör bulunuyor. Örneğin, sıcak havalar gibi… Sıcak havalar insanları etkilediği gibi, kokuları da büyük ölçüde etkiliyor. Özellikle sıcak havalarda, çöp kovalarında hava sirkülasyonu sağlanmaması, mevcut kokunun hızlı şekilde yoğunlaşmasına neden olabiliyor. Çünkü sıcak havalarda, bakteriler çok daha hızlı şekilde üreme fırsatı yakalıyor. Bu da diğer evsel atıkların da kova içerisinde bozulmasına ve rahatsız edici bir koku yaymasına sebebiyet veriyor.

Çöp niye kokar, sorusuna yanıt olarak çöp kovası içerisinde zaman içerisinde oluşan bakteri ve küfler de hedef gösterilebilir. Çöp kokusu oluşum sebepleri arasında en büyük rolü, organik maddelerle beslenen bakteri ve küfler oynuyor. Bakteri ve küf oluşumu, sıcak havalar, ıslak zemin veya havasızlık gibi durumlarla birleştirildiğinde, ortaya kurtulması zaman alınan kokular meydana geliyor. O sebeple, çöp kovasının kapalı veya açık olduğu fark etmeksizin güneş altına koyulması, koku oluşumunu oldukça hızlandırabiliyor. Çöp kokusu, organik atıklar mikroorganizmalar tarafından yenilerek, moleküle dönüştürüldüğünde daha baskın bir hal alıyor.

Örneğin, proteinler parçalandığında, nitrojen ve sülfür molekülleri açığa çıkıyor. Bu da yüksek ve baskın bir kokunun meydana gelmesine neden oluyor. Protein yönünden zengin, balık ve yumurta, diğer evsel atıklara oranla daha kötü bir koku meydana getiriyor.

Çöp kokusu, çeşitli unsurların bir araya gelmesi ile farklı seviyelere ulaşabiliyor. Çöp kokusu oluşumunu engellemek için yöntemler bulunduğu gibi, mevcut çöp kokusunu gidermek için de pek çok yöntem bulunuyor. İnsanı hem sağlık hem de mental açıdan etkileyen çöp kokusunun önüne geçmek, insanların rahat hissettiği konfor alanını oluşturabilmesinin de anahtarı oluyor.

Çöp Kokusu Eve Siner Mi?

Gün içerisinde evde yapılan farklı aktiviteler, koku oluşumuna neden olabiliyor. Örneğin bazı yemekler yapıldığında, bu koku evin duvarlarını bile aşabiliyor. Çöp kokusu da, eve sinmeye ve ev içerisinde yayılmaya uygun yapıda bulunuyor. Çöp kokusu, zaman içerisinde evde çok ağır bir koku oluşmasına neden olabiliyor. Bu tip yoğun kokulardan kurtulmak yer yer zorlayıcı olabiliyor. Çünkü, çöp kokusu, çöp kovasının içerisine veya çöp kovasının bulunduğu odaya sinebiliyor.

Evlerde, pek çok farklı mobilya bulunuyor. Koltukların kumaşları, yatak ve masa örtüleri, perdeler, üretildiği materyal nedeniyle, kokuları üzerinde hapsedebiliyor. Bu da, çöp kokusu yaratan poşet evden atılsa dahi, kokunun ev içerisinde kalmasına neden olabiliyor. Çöp kokusu, özellikle çöp kovası içerisinde sıvı birikmesi nedeniyle çok daha ağır bir hale gelebiliyor. Biriken bu sıvı, çöpü değiştirirken veya kovadan çıkarırken, etrafa damlayabiliyor. Çöp kokusu, özellikle biriken sıvının halı gibi, kokuyu tutan ürünler üzerinde düşmesiyle, kalıcı bir hal alabiliyor. Çöp kovasından yayılan bu kokunun önüne hızlı şekilde geçilmemesi, mevcut kokunun zaman içerisine, kovanın bulunduğu odaya, oradan da tüm eve yayılmasına neden olabiliyor.

Özellikle sıcak havalar, koku yayılımını büyük oranda artırıyor. Kış aylarında aynı çöp, çok daha minimal bir alana etki ederken, yaz aylarında bu durum tam tersi olabiliyor. Esintiden uzak yaz aylarında, çöp kokusu hava moleküllerine asılı kalarak, ağır bir koku oluşturuyor. Aynı zamanda mevcut ağır kokunun giderilmesini de zorlaştırıyor. Çöp kokusunun ev içerisine sinmesinin önüne geçmek için evsel atıkların doğru şekilde poşetlenmesi ve ayrıştırılması gerekiyor. Organik atıkların ayrı şekilde poşetlenmesi, çöp kovası içerisindeki bakteri ve küf oluşumunu azaltmada büyük rol oynuyor. Bu yöntem ile çöp kokusu büyük ölçüde giderilebiliyor.

Evsel Atıkların Çevre ve İnsana Etkileri

İnsanların bulundukları ortamda maksimum verim ile vakit geçirebilmesi, iç hava kalitesi ile doğrudan ilişkilendirilebilir. Temiz hava, kişilerin yaptıkları işe daha iyi odaklanmasına kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor. Yaşam alışkanlıkları sebebiyle, hemen her evde bulunan çöp kovaları, evlerdeki iç hava kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Çöp kokusu, hava kalitesini düşürmenin yanı sıra, insana sağlık yönünden de zarar verebiliyor. Çöp kovası içerisinde yayılan bakteriler, veya çöp kokusunun üzerine çektiği sinekler, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Çok kokusu yalnızca insanları değil aynı zamanda çevreye de olumsuz etkiler yaratıyor. Çöplerin ev içerisinde gösterdiği olumsuz etkiler ile çevreye gösterdiği etkiler arasında farklar bulunuyor. Bu etkiler çöpten damlayan sıvı ile ortaya çıkabileceği gibi, çöpe elle temas etme durumunda da meydana gelebiliyor. Gözle görülemeyen bakteriler fark edilmeden farklı yüzeylere bulaştırılabiliyor. Kişilerin bu bakterilerle teması, hastalanmasına veya vücutta olumsuz etkiler görülmesine neden olabiliyor.

Hava ile etki alanını artıran çöp kokuları zaman içerisinde, daha uzak alanlara ulaşabiliyor. Aynı zamanda, çöplerin depolandığı alanlardan sızan çöp suları, zamanla toprak tarafından emiliyor. Bu durum, yer altında yaşayan canlıların olumsuz etkilenmesine hatta yeraltı sularının kirlenmesine yol açabiliyor.

Çöp Kokusunun Önüne Nasıl Geçilir?

Çöpler, içerisinde bulunan atıklar sebebiyle kötü kokuyor. Bu kötü kokuya maruz kalmamak ve kokunun eve sinmesinin önüne geçmek için pek çok farklı yöntem bulunuyor. Örneğin, çöp kokusu oluşumunun önüne geçmek için, alışkanlıklarınıza uygunluk gösteren çöp kovasını tercih edebilir veya doğru poşetleme yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, her poşet değişimi sırasında kovayı sabunlu su ile yıkayabilirsiniz. Çamaşır suyu da çöp kutuları için etkili temizlik imkanı sunuyor. Deterjan ile temizlediğiniz çöp kutusunun dibine lavanta ya da portakal gibi uçucu yağlardan damlatabilir, kötü kokuyu gidermekle kalmayıp hoş kokular gelmesini de sağlayabilirsiniz. Tüm bu yöntemlerle birlikte; çöp kokusunun evdeki iç hava kalitesini etkilememesi adına hava temizleme cihazlarından yardım alabilirsiniz.

Eviniz için ideal hava temizleme cihazını, Jonix’in sunduğu geniş ürün yelpazesi içerisinde bulabilirsiniz. Jonix Cube serisi ile yalnızca çöp kokusundan değil, ağır yemek kokularından da evinizi arındırabilirsiniz. Çöplerde oluşan virüs ve bakterilere karşı, Jonix Cube ile evinizi etkin şekilde koruma altına alabilirsiniz. Jonix Cube hava temizleme cihazı sayesinde, evinizde çöp kokusundan uzak, ve verimli bir hava akışı sağlayabilirsiniz.

Çöp kokusu etkilerinden korunmak ve bu kokunun önüne geçmek için, Jonix’in sunduğu hava temizleme cihazlarından yararlanabilirsiniz. Jonix hava temizleme cihazları ile medikal hava temizleme özelliği ile hastane, ev, okul, ofis gibi alanlarda da iç mekan hava kalitesini maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://havamtemiz.com/yemek-kokusu-nasil-giderilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.