Rehber

Evde Küf Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Evde Küf Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Evde küf neden olur çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Çünkü ev, apartman ya da ofislerde meydana gelen küf; hem görüntü hem de koku açısından olumsuz bir ortam oluşturuyor. Evde küf neden olur sorusunun tek bir yanıtı yok! Farklı sebeplerden küfe maruz kalan evlerde; istenmeyen rutubet görüntüsü ve kokusu olabiliyor. Küf eve olduğu kadar insan sağlığına da zarar veriyor. Evde küf neden olur ve evde küf oluşmaması için ne yapmalı gibi sorulara sizin için yanıt veriyoruz. 

Küf Nedir?

Evin içindeki nem, zamanla küf oluşmasına sebep oluyor. Kimyasal reaksiyonlara sebep olan mantar şeklinde tanımlanan küf, nem ve ısının etkisi ile ortaya çıkıyor. Genellikle yeşil renkli olan küf, oluştuğu alanın kötü görünmesine sebep oluyor. Evde küf neden olur derseniz, sebebi rutubet. Duvarlarda rutubet sebebi ile küf oluşuyor ve bu konu ile ilgili herhangi bir önlem alınmıyorsa, yayılmaya devam ediyor. Zaman içinde duvara yakın olan gardırop gibi alanlarda da küflenme görülmeye başlanabilir. Evde rutubete maruz kalan her alan zaman içinde mutlaka zarar görür. Nem bir yandan çürümeye sebep olurken bir yandan da evin içinde ağır bir koku yaratır. 

Küf problemi ile başa çıkmak zorunda kalınca, evde neden rutubet olur sorusu da akla geliyor. Evde nem oluşmasının birçok sebebi bulunuyor. Evde rutubet olması sebepleri arasında evin su yalıtımının iyi yapılmamış olması ilk sırada yer alıyor. Ayrıca banyo gibi ıslak alanlardaki havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna sebep oluyor. Tavan ve duvarların sürekli nemli kalması sebebi ile küf hızla ortaya çıkıyor. Bu da evde küf neden olur sorusunun yanıtları arasında yer alıyor. Tesisat problemlerinden kaynaklı sızıntılar da rutubetlenme yapabiliyor. Isı değişimlerinden etkilenen duvarlar terleme yapıyor, bu durum da yine evde küf neden olur sorusunun cevapları arasında bulunuyor.

Evin İçindeki Küf Nasıl Giderilir?

Evde meydana gelen nemlenmenin önüne geçilmeden, küften kurtulmak mümkün olmuyor. Rutubetin pek çok sebebi olabileceğinden bahsetmiştik, peki evde nem giderme yolları neler? 

Küf ve nemin yarattığı kötü görüntü söz konusu olduğunda; rutubet boya ile geçer mi sorusu akıllara gelebiliyor. Ancak maalesef boyanın nem üzerinde hiçbir etkisi bulunmuyor. Eğer küflenmiş olan bölge kurutulup temizlenmeden boyanırsa, boya da kısa süre içinde kabararak çürümeye başlıyor. Sonuç olarak evde küf neden olur sorusunun yanıtı olan nemden kurtulmadan, kötü görüntü ve kokunun önüne geçilmiyor.

Evde küf neden olur sorusu, küften kurtulmak nasıl mümkün olur sorusunu doğuruyor. Nem ve küften kurtulmak için iyi ortamın iyi havalandırılması gerekiyor. Doğal yollarla yapılacak havalandırma için günde birkaç defa minimum 15’er dakikalık havalandırma şart! Rutubetten kesin olarak kurtulmanın yolu izolasyon. Evde küf neden olur dendiğinde, duvarda ya da zeminde meydana gelen sızıntılar da akla geliyor. Eğer komşularınızdan kaynaklanan bir sızıntı sonucunda nemlenme yaşanıyorsa o zaman da komşularınızın gerekli tamiratı yaptırması gerekiyor. Zeminde yaşanan rutubet sorunları için zeminde hasar tespiti yapılması gerekirken, çatıda meydana gelmiş olan sorunlar için çatı kontrolü yapılmalı. Evde uygulanabilecek basit formüllerle nemlenmeyi bir nebze olsun azaltabilirsiniz. Evdeki rutubeti engellemenin yolları; 

  1. Yemek yaparken davlumbaz çalıştırmak; yemeğin buharını çekerek, nem oluşumunu engelliyor. 
  2. Kalorifer peteklerinin önü açık bırakılmalı.
  3. Mümkünse evin içinde çamaşır kurutmayın.
  4. Rutubet olan alana, nemi hapsetme özelliği olan karbonat yerleştirebilirsiniz.
  5. Doğal bir nem önleyici olan kaya tuzu lambalarından yararlanabilirsiniz. 

Rutubet Kokusundan Kurtulma Yolları

Evde küf neden olur dendiğinde sebebinin rutubet olduğunu biliyoruz. Rutubet sadece küfe değil kokuya da neden oluyor. Rutubet kokusu hem eve sirayet ediyor hem de giysi, halı ve perdelere. Ağır ve rahatsız edici bir koku olabilen rutubet kokusu, solunum sıkıntısı çeken hastalar için de tehdit oluşturuyor. Rutubet kokusuna ne iyi gelir birlikte bakalım; 

  • Küf kokusundan kurtulmak için temel yöntem, havalandırma!
  • Çay ağacı yağı da küf lekeleri ve kokusu ile baş etme yöntemlerinde ilk akla gelen yöntemler arasında yer alıyor. 
  • Sürekli havalandırma rutubet kokusundan kurtulmak için kahve ve hardal karışımı hazırlayarak; küflenmiş olan yere sürebilir, rutubet kokusunu minimuma indirebilirsiniz. 
  • Rutubet olan odada çiçek bulundurmamak gerekiyor. Çiçekler hem nemi hem de kokuyu arttırıyor. 
  • Kıyafetlere sinen küf kokusundan kurtulmak için; karbonatlı su ile yıkayabilirsiniz. Ardından bir ya da iki damla doğal bir yağ kullanarak giyeceklerinizin güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Tuz ve karbonat kullanarak, nem ile birlikte küf kokusundan da kurtulmak mümkün oluyor.

Evdeki Kötü Kokular Nasıl Giderilir?

Evlerde rutubet kokusunun haricinde zaman zaman farklı kötü kokular da ortaya çıkabiliyor. Evde yaşayanlar için sorun haline gelen bu kötü kokulardan farklı yöntemlerle kurtulmak mümkün! Kötü kokuya sebep olabilen başlıklar ve evdeki kötü kokulardan kurtulma yolları; 

  • Sigara ve Puro Kokusu Nasıl Giderilir?

Evdeki sigara kokusu nasıl çıkar pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Sigara ve puro gibi ağır kokulardan kurtulmak için kül tablaları sıklıkla temizlenmeli. Ayrıca doğal yağların kokularından faydalanılarak, evin güzel kokması sağlanabilir. 

  • Çöp Kovasının Kokusu Nasıl Giderilir?

Çöp kokusu özellikle bekledikçe ağırlaşıyor. Bu sebeple çöplerin bekletilmeden atılması gerekiyor. Çay ağacı yağından bu konuda da yararlanabilirsiniz. Kötü kokuları bastırmak için ideal olan çay ağacı yağı, çöp poşetine damlatıldığında koku oluşmasına baştan engel olur. Çöpün kokusu kovaya sinmişse, çöp kovası da çamaşır suyu ile yıkanabilir. 

  • Evcil Köpek Kokusu Nasıl Giderilir?

Köpek kokusunun birçok sebebi olabilir. Bu koku ile baş etmek için yapılması gereken ilk şey halı ve zeminlerin temiz tutulması. Ayrıca köpeklerin oyuncakları ve yatakları da düzenli aralıklarla yıkanarak, temizlenmeli. 

Küf ve Diğer Kötü Kokular İçin Kullanılabilecek Hava Temizleyiciler

Tüm bu doğal çözümlerin yanı sıra nem ve küften kurtulmak için teknolojiyi de kullanabilirsiniz. Hava temizleme cihazları ile küf, mikrop, hayvan kokuları ve diğer kirleticilerden %99 oranında kurtulabilirsiniz. Evde küf neden olur sorusunun cevabını vermiştik, doğru  ve yeterli havalandırma ile küf ve nem sorununun giderilmesi mümkün oluyor. Hava temizleme cihazları ile evin ideal nem yüzdesi olanı %55 kolaylıkla sağlanabiliyor. 

Jonix hava temizleme cihazları; soğuk plazma teknolojisi ile destekleniyor. Yeni nesil hava temizleme cihazı ile insan sağlığı için ideal ortam yaratılıyor. Jonix hava temizleme cihazları, havalandırmaya uygun olmayan kapalı ve küçük alanlarda dahi etkili oluyor ve hızlı biçimde havayı temizliyor. Bunun yanı sıra Jonix; metrekare açısından büyük olan ve doğal olarak havalandırılamayacak alanların hava temizliği için de farklı modeller sunuyor. Sessiz çalışan hava temizleyicileri, kalıntı bırakmadan havayı temizliyor ve kötü kokuları yok ediyor. Vücuda giren oksijen miktarının artmasını sağlayan Jonix hava temizleme cihazları, bakteri, küf, virüs ve kokuları kısa süre içinde ortadan kaldırıyor. Böylece küfün zararları önlenmiş oluyor, evdeki rutubet problemi konforlu bir şekilde aşılabiliyor. 

Evde Oluşan Küf  ve Rutubetin Zararları

Evdeki rutubet ve küfün kötü kokuya da sebep olması; küf sağlığa zararlı mı sorusunu akla getiriyor. Toz akarları ve mikroplar nemli ortamlarda hızla çoğalıyor. Nem; romatizma rahatsızlıkları da olumsuz etkiliyor. Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına  yol açabiliyor. Jonix hava temizleme cihazları, evden küf ve diğer kirleticileri uzaklaştırarak, hastalıkların iyileşmesine destek oluyor. 

Bu yazımızda Evde Küf Neden Olur, Nasıl Giderilir sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımıza https://havamtemiz.com/kabin-havalandirmasi-nasil-yapilmali/ linkinden ulaşabilirsiniz.