Rehber

Hava Temizleme ve Nem Cihazı Arasındaki Farklar

Hava Temizleme ve Nem Cihazı Arasındaki Farklar

Temiz hava, aynı zamanda sağlıklı hava anlamına gelir. Yaşam alanlarınızdaki havanın canlı ve temiz tutulması, sinüslerinizin ve akciğerlerinizin sağlığını korurken, genel sağlığınızı desteklemek için de son derece faydalıdır. Bu yüzden hava nemlendiriciler ve hava temizleme cihazları, özellikle alerji ve uyku apnesi gibi sorunlar yaşayanlar ile yaşlılar, bebekler ve yaşam alanlarının hijyenini artırmak isteyen herkes için çok yararlıdır.

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar merak edilen bir konudur. Her iki cihaz da benzer amaçlara hizmet etseler de aslında sağladıkları işlevler birbirinden oldukça farklıdır. Her iki cihaz hakkında detaylı bilgi sahibi olarak, hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar neler öğrenmek isterseniz, detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hava Nemlendiriciler

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle hava nemlendiricilerini yakından tanımanız çok önemlidir. Nem cihazlarının ana işlevi, bir iç mekanın havasına su eklemektir. Bu sayede nemlendiricinin bulunduğu iç ortamın genel nem oranı artar. Üstelik kuru sonbahar ve kış havası da insan sağlığına zarar vererek ciltte çatlamalara neden olabilir. Bu da mevcut solunum rahatsızlıklarının ilerlemesine yol açabilir. Bir nem cihazı ortamın nemini artırarak, solunum problemlerini ve kuru cildi büyük ölçüde azaltabilir.

Hiç gitmeyeceğini düşündüğünüz korkunç bir öksürük sorununuz varsa, bir hava nemlendirme cihazı bu sorununuza çözüm olabilir. Nem cihazları, daha sağlıklı akciğerlerin de en büyük yardımcısıdır. Üstelik bu cihazların faydaları, bu kadarla da sınırlı değil! Hava Temizleyici cihazlar ahşap mobilyaların çatlamasını önlerken, havadaki statik elektriği azalttığı da bilinir. Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar arasında nemlendiricilerin astım yoğunluğunu hafifletmesi, ortamın görünümünü koruması, boya ve mobilyalardaki çirkin çatlakları önlemesi sayılabilir.

Hava Temizleyiciler

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar arasında hava temizleme cihazlarının işlevleri oldukça fazladır. Temizleyiciler, kirleticileri havadan en etkili şekilde uzaklaştıran cihazlardır. Hava temizleyiciler aynı zamanda alerji ya da astımdan muzdarip olanlar için de son derece faydalı olabilir. Çünkü alerjilere neden olan genellikle havadaki partiküllerdir. Bu partikülleri ortamdan uzaklaştırmak için bir hava temizleyici cihaz kullanmanız, alerji semptomlarını hafifletmenize de çok yardımcı olacaktır.

Hava temizleyici cihazlar, havayı bir filtreden geçirerek potansiyel olarak zararlı havadaki kirleticileri yakalarlar. Havadaki kirletici maddeler, özellikle alerji ve astım hastaları için tehdit edici olduğu bilinen birçok hastalığa yol açabilir. Hava temizleyiciler, havadaki mikropların ve evcil hayvan tüyleri gibi havanın hijyenini bozan etkenlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Hava temizleme cihazlarının bir diğer faydası da istenmeyen kokuların giderilmesini sağlamasıdır. Özellikle çeşitli nedenlerden ortaya çıkan duman, ortamda hem hoş olmayan hem de istenmeyen bir koku bırakabilir. Hava temizleyiciler, dumanın sebep olduğu baskıları hafifletmenin yanı sıra duman içindeki potansiyel olarak zararlı bileşenlerin havasını da temizler. Bu sayede kokunun odadan çıkıp gitmesine yardımcı olur.

Hava Temizleyiciler ve Nemlendiriciler Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar arasında sağlığımızı etkileyebilecek farklı unsurlar vardır. Bu yaygın etkenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

1. Astım ve Alerji

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar arasında belki de en fazla öne çıkanı, hava temizleme cihazlarının toz akarları, evcil hayvan tüyleri, polen ya da küf sporları gibi havadaki alerjenleri azaltmak için tasarlanmış olmasıdır. Bu alerjen maddeler, havada yüzen parçacıklar üzerinde taşınır. Genellikle o kadar küçüktürler ki, tek seferde saatlerce havada asılı kalırlar. Alerji ya da astım sorunu yaşayan pek çok kişi, bu tetikleyicilere maruz kalma derecelerini azaltmak için bir hava temizleyici cihaz kullanır. Geleneksel hava filtreleri bu parçacıkları yalnızca yakalarken, JONIX, filtresiz yapısıyla bu alerjenleri en etkili şekilde yok edebilen üstün bir teknolojinin eseridir.

Nem cihazlarının ise alerjen seviyeleri üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Nemlendiriciler bunun yerine, burun içiniz kuru ve tahriş olmuşsa semptomların şiddetinin azalmasına yardımcı olabilirler. Nem cihazlarının alerji ya da astım semptomlarını azaltmadığını ve hatta alerji ve astım riskini daha da artırabileceğini unutmamak gerekir. Üstelik bir nemlendirme cihazı uygun şekilde temizlenmediğinde küf oluşumuna neden olabilir. Bu durum havaya küf sporlarını sokarak, alerji ve astım semptomlarını tetikleyebilir.

2. Soğuk Algınlığı, Grip ve Solunum Tahrişi

Yaygın hava temizleme cihazları, havadaki zararlı parçacıkları yakalasa da virüs taşıyan bazı parçacıklar o kadar küçüktür ki, normal hava filtrelerinden kolaylıkla geçebilirler. Bir hava temizleyici havadaki solunum irritanlarını ortadan kaldırarak, semptomlarınızın hafiflemesini sağlayabilir.

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar arasında nemlendirme cihazının burun tıkanıklığını, soğuk algınlığını ve grip problemini hafifletmeye yardımcı olması söylenebilir. Aynı zamanda doğru nem seviyesinin ayarlanması, virüslerden koruyucu bir etki de sağlayabilir. Yapılan bazı araştırmalar, havadaki nemin yüzde 40-60 aralığına yükseltilmesinin virüslerin bulaşıcılığını azalttığını gözler önüne sermiştir. Bir nemlendirici elbette hasta olduktan sonra sizi iyileştirmez. Ancak burun ve boğazınızın kuruyarak kaşınmasını engeller ve semptomların şiddetini azaltır.

3. Kuru Havanın Neden Olduğu Rahatsızlıklar

Bir hava temizleme cihazı havaya nem katmaz. Bu yüzden astım, bronşit ve sinüzit gibi pek çok solunum yolu rahatsızlığını şiddetlendirebilecek aşırı kuru havanın yok olmasına yardımcı olmaz.

Bir nem cihazı ise havadaki nemi artırır. Bu sayede ortamdaki bağıl nem artar ve kuru hava koşulları iyileşir. Ancak nem cihazı kullanılmadığında ve hava çok kuru olduğunda, burnunuz ve boğazınız tahriş olabilir.

Hava Temizleyici ile Nemlendirici Arasındaki Fark Nedir?

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar sanılanın aksine oldukça fazladır. Hava temizleme cihazları, havadaki kirleticileri ortadan kaldırarak ya da başka bir şekilde etkisiz hale getirerek, havayı en etkili şekilde temizler. İtalyan teknolojisi olan NTP ile özel olarak tasarlanan JONIX, soğuk plazma teknolojisi sayesinde kokularla birlikte bakteri, küf, virüs (Covid-19 da dahil), kimyasal kirletici ve uçucu organik bileşikleri de yok eder.

Nem cihazları ise havayı temizle işlevine sahip değildir. Bu cihazlar suyu buhar haline getirerek, ultrasonik teknoloji ile havada su damlacıklarını titreştirir. Ya da bir fan ve fitil kullanarak suyu buharlaştırır ve havaya su ekler. Damıtılmış su yerine musluk suyu kullandığınızda ise ultrasonik nemlendiricilerin havaya küçük mineral partikülleri verebileceğini de unutmamalısınız. Bu partiküllerin sağlık üzerindeki etkileri çok iyi bilinmese de, yapılan araştırmalar akciğer dokusu üzerinde bazı etkilerinin olabileceğini gözler öne sermektedir.

Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Hava temizleme ve nem cihazı arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olduktan hangisini seçmeniz gerektiği konusunda hala kararsız olabilirsiniz. JONIX hava temizleyici, sizin ve sevdiklerinizin her zaman temiz hava solumasına yardımcı olmak için uzun vadeli bir çözümdür. Hava çok kuru olduğunda genellikle nemlendirici cihazlar kısa süreli olarak kullanılır.

Hava temizleyici cihazlar ise havadaki alerjen ve diğer kirletici seviyelerini azaltmak için her gün kullanılabilir. Kirleticileri filtrelerde tutan geleneksel hava temizleme filtrelerinin aksine JONIX hava temizleyici cihazlarda filtre yoktur. Virüsleri, havadaki kimyasalları, küf, polen ve toz akarları gibi alerjenleri yok eder. Bu sayede size ve sevdiklerinize sağlıklı ve hijyenik bir hava ortamı sağlar.

Bir önceki yazımıza https://havamtemiz.com/ev-havasini-temizleyen-aletler-nelerdir/ linkinden ulaşabilirsiniz.