Rehber

Havadaki Virüslere Karşı Önlemler

Havadaki Virüslere Karşı Önlemler

Küresel salgın döneminde tüm dünya tarafından anlaşıldı ki virüsler, yaşamın bir parçası. İnsan sağlığını olumsuz anlamda etkileyen en önemli faktörlerden biri olan virüsler kolaylıkla bulaşabiliyor. Evler, iş yerleri, toplu taşıma araçları, sosyal aktivitelerin gerçekleştiği her türlü kapalı alan ve hastaneler bu virüslerin yayılması için oldukça uygun.

Bu yüzden virüsün daha çok bulaştırıcı olduğu bu ortamlara dikkat edilmesi için uyarılar yapılıyor. Ayrıca insanlar “Virüs nedir?” sorusunu daha çok merak ediliyor. Havadaki virüslere karşı önlemler alabilmek için çalışmalar artıyor. Havadaki virüsler nasıl bulaşıyor ve havadaki virüsler nasıl temizlenir? Virüsün ne olduğunu ve nasıl bulaştığını bilmek, havadaki virüslerin nasıl yok edilir sorusuna yanıt verebilmek adına araştırmalar yapmak, hava temizleyicilerine karşı ilgiyi artırıyor.

Bugün havadaki virüslere karşı önlemler almak için hava temizleyici cihazlar çok rağbet görüyor. Bu yazıda; insan sağlığı için büyük risk oluşturan virüslerin etkilerini inceliyor ve havadaki virüslere karşı önlemler nasıl alınabilir sorusunu yanıtlıyoruz..

Virüs Nedir?

Bilinen en genel tanımıyla hastalığa sebep olan mikroplara, virüs deniyor. Virüsleri tehlikeli yapan, bulaşıcı hastalıklara neden olması. Bulaşıcı hastalıklar her yaştan insan için tehlike oluşturduğu gibi, virüsün olduğu ortamda herkes risk altında oluyor.

Virüsler canlı hücrelerde çoğalıp enfeksiyona yol açar ve yayılır. Birçok virüs türü var ve hepsinin insan vücuduna etkisi değişiyor. Sinir sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi…Doğumdan itibaren sağlıklı gelişimi sürdürebilmek, virüslerden korunabilmekten geçiyor.

Uzun yıllardır virüsün kaynağı, nerelerden bulaştığı, ne kadar süre canlı kalarak yayılabildiği gibi konular araştırılıyor. Bugünkü tıp ve teknoloji ile hala virüslerin etkilerine karşı çözüm odaklı araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Havadaki virüslere karşı önlemler alabilmek, daha sağlıklı ve kaliteli hava solumaya imkan veriyor.

Virüslerin Bulaşma Yolları

Herkes için hayati önem taşıyan virüslerin birçok bulaşma yolu ve türüne göre değişen bulaşma süresi bulunmakta. Bu durum virüsler nasıl bulaşır ya da virüslerin bulaşma yolları nelerdir gibi soruları akla getiriyor. Her virüsün farklı yollarla bulaşabiliyor olması alınabilecek önlemleri de etkiliyor. Peki virüs en çok nasıl bulaşır? Bitkilerden, hayvanlardan bulaşabileceği gibi virüsün bulaşma yollarından en bilinenleri temas ve hava yolu.

Küresel salgın sebebiyle insanlar hava yoluyla bulaşan virüslere karşı daha tedbirli olmak istiyor. Çünkü virüsleri içeren partiküller, toz parçacıkları havada uzun süre kaldığında oluşan akımlarla beraber daha geniş bir alana yayılıyor. Sonuç olarak bulunulan ortam daha riskli hale geliyor. İnsanlar da havadaki virüslere karşı önlemler ne kadar etkili merak ediyor. Bu soruya cevap ararken hava akım düzeninin virüslerin yayılmasındaki etkisi araştırıldığında, havanın temizlenmesinin önemi ortaya çıkıyor.

Hava Yoluyla Bulaşma Nedir?

Hava yoluyla bulaşma, virüs içeren mikroorganizmaların damlacık yoluyla ya da havada asılı kalarak, hava akımıyla başka bir insana bulaşması olarak karşılık buluyor. Bir arada bulunan kişilerin yakın temasla konuşması, öksürmesi, hapşırması damlacık yoluyla bulaştırmayı kolaylaştırırken; havada asılı kalan bir virüs daha uzakta bulunan kişileri de etkiler. Havadaki virüslerin daha geniş bir alanda, daha çok kişiye yayılma riskini arttırır. Bu şekilde virüslerin havada bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Havadaki virüslere karşı önlemler almak hava yoluyla virüsün bulaşma riskini azaltır.

Ortam Havasını Temizlemenin Sağlığa Etkisi

Bulunulan ortama göre solunan hava, virüslerle birlikte bakterileri, sigara dumanı gibi zararlı gazları içerebiliyor. Ortam havasını temizlemek sadece virüsleri yok etmekle kalmıyor. Ortam havasını kirleten etkenler arasında yer alan; toz, rutubet, kişiyi rahatsız eden kötü koku gibi unsurlar da önleniyor. Bunların hepsi sağlık için bir tehlike. Kapalı ortam hava kalitesi artıkça, alınan nefes vücuda daha çok katkı sağlıyor. Temiz hava olan bir yerde nefes almak, her zaman daha sağlıklı hissettiriyor. Havası temiz olan alanlar, güven veren yer olarak daha çok tercih edilir. 

Birçok kronik rahatsızlığın insan üzerindeki etkisi, havadaki virüslerin bulaşmasıyla daha çok artıyor. Bu yüzden kronik hastalığı olanlar için ortam havasının temizlenmesi hassasiyet taşıyor. Hiçbir sağlık problemi olmasa dahi hastalanmamak için havadaki virüslere karşı önlemler alınması öncelik verilmesi istenen bir tedbir haline geldi.

Ayrıca temiz havanın insanı mutlu ve psikolojik olarak iyi hissettiren bir yanı var. Kendini güvende hissetmek isteyen kişi, ortam havasının temiz olmadığı bir yerde bulunuyorsa enerjisi de etkileniyor. Bulunulan ortam havası temizlenmediğinde beyin yeterli oksijeni alamaz, beden daha çabuk yorgun düşer. İnsanın enerjisiyle, ortamdaki temiz havanın birbiriyle oldukça ilişkili olduğu anlaşılıyor. Temiz bir havanın bulunduğu ortam enerjik ve sağlıklı hissetmek için önemlidir.

Temiz Hava Güçlü Sağlık

Güçlü bir bağışıklık ve sağlıklı bir beden; daha az hastalanmayı, hastalıkları hafif, kısa sürede atlatabilmeyi sağlar. Temiz hava olmayan bir ortamda çok sık zaman geçiriliyorsa yaşlanmak bile hayatı zorlaştırır. Çünkü sağlıklı olmayan bir bünye yaşlanma sürecini daha hızlı ve daha zor koşullarda geçirir. Sağlıklı olmanın ne kadar önemli olduğu ve temiz havanın buradaki rolü ortada.

Havadaki virüslere karşı önlemler alınırken yapılabilecek çok şey var. İlk akla gelen, kapalı alanların düzenli olarak havalandırılması olsa da başka önemli tedbirler de sıralamak mümkün;

  • Hijyene dikkat etmek; bol sabun ve suyla elleri yeterli düzeyde yıkamak
  • Hasta olan kişilerle yakın temasta bulunmamak
  • Öksürürken ya da hapşırırken tedbir almak
  • Maske takmak
  • El yıkamanın mümkün olmayacağı durumlar için dezenfektan kullanmak
  • Kapalı alanlarda alanın büyüklüğüne uygun sayıda kişiyi misafir etmek gibi birçok kriter söz konusu.

Sıralanan önlemler günlük yaşantının olmazsa olmaz kuralları haline geldi. Bununla birlikte kapalı ortamlarda temiz hava elde etme yöntemleri arasındaki; pencere açarak hava akışı sağlamanın da yeterli olmadığı anlaşıldı. Artık, havadaki virüslere karşı önlemler almak için ileri teknolojiyi kullanan hava temizleyicilerinden yararlanmak çok etkili bir yol olarak görünüyor.

Hava Temizleyicilerinin Önemi

Temiz hava, sadece dışarıda solunan hava değil. Ortam ne kadar büyük ya da ne kadar küçük olursa olsun, kapalı olan her yerde hava var. Bu havanın kalitesi, yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor.

Tüm kapalı ortamlarda temiz havayı soluma arayışında olanlar, artık hava temizleyicilerini araştırıyor. Virüslerin hava yoluyla bulaşma riski düşünüldüğünde şu soru akla geliyor; hava temizleyiciler virüsleri yok ediyor mu? Her mekana uygun kapasiteye sahip hava temizleyicisi var mı?

Gelişen teknoloji ve arayışlar bunun da çözümünü bulabiliyor. İnsanlar kendi evlerinde, ofislerinde havadaki virüslere karşı önlemler alıyor, temiz hava olmasına özen gösteriyorlar. Sadece bununla sınırlı değil, gidilen sosyal ortamlarda da temiz hava aranıyor. Eğer bir yere gidilecekse, temiz hava şartlarına sahip olup olmaması bir tercih sebebi haline geliyor. Çünkü kapalı ortamlar ve insan kalabalığı virüslerin kolay yayılmasında oldukça etkili. Bu yüzden havadaki virüslere karşı önlemler arasında hava temizleyicilerinin yeri çok büyük.

İtalya merkezli Jonix, farklı ortamlarda kullanılabilen ve farklı beklentileri karşılayabilen hava temizleme cihazları sunuyor. Termal Olmayan Plazma NTP teknolojisine yer verilen hava temizleme cihazları ile kimyasal hiçbir madde kullanmadan, %99.9 oranında virüs ve bakteriler yok ediliyor. Jonix’in tasarladığı çevre dostu hava temizleme cihazları, güvenli kullanım, kaliteli hava ve hijyenik bir ortam sunuyor. Jonix hava temizleyicileri; havadaki virüsler için alınabilecek önlemler için etkili bir yöntem olarak dikkat çekiyor. 

Virüsler, alerji ya da astım gibi rahatsızlıklar yaşayanlar için daha tehlikeli. Bu rahatsızlıklara sahip kişiler kapalı ortamlarda kalmak zorunda kaldığında ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. Sağlık problemlerinin artmaması için havadaki virüslere karşı önlemler almak konusunda daha hassaslar. Sadece temiz bir havanın olduğu yerde rahat edebilirler. 

Temiz hava herkes için konfor da yaratır. Temiz hava sadece virüslere karşı önlem almak için gerekli değil. Uyku kalitesi de yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktör. Bu yüzden kaliteli bir uyku, uykuda sağlıklı bir solunum, ortamın temiz havasına bağlı.

Sağlıklı olmak, kaliteli bir yaşam sürmenin en önemli basamağı. Hava temizleyicisi olan bir ortamda, yaşanabilecek tüm olumsuz durumlar düzeltilebilir. Havadaki virüslere karşı önlemler olarak, hava temizleyicileri ile ortam havası doğru bir şekilde temizlenebilir. Bu açıdan bakıldığında, hava temizleyicilerini, yaşam kalitesini arttıran önemli araçlardan biri olarak değerlendirmek mümkün.

Önceki yazımıza https://havamtemiz.com/harvard-profesorlerinden-covid-19-icin-tavsiyeler/ linkinden ulaşabilirsiniz.