Rehber

Daha İyi Çalışma Koşulları İçin: Ofis Havası Temizliği

Daha İyi Yaşamak ve Uyumak İçin: Ofislerde Hava Kalitesi

İşyerinde üretkenliğinizi artırmak ve zihninizin berraklığını korumak için ofis havası temizliği konusunda hassas olmanız çok önemli. Kendiniz ve çalışanlarınız için ofis havası temizliği konusunda neler yapabilirsiniz? Odaklanmaya zorlanıyorsunuz ve fikirleriniz istediğiniz berraklıkta değil mi? İşyerinizdeyken nedensiz bir yorgunluk bastırdığı ve kafanızın tıkandığı oluyor mu?

Virüsler, mevsimsel değişiklikler veya bunu etkileyebilecek kişisel problemleriniz dışında sormanız gereken 2 soru var:

  1. Yeterince su içtiniz mi? Yoksa en son su içtiğinizde kahvaltı veya öğle yemeği saati miydi?
  2. Düzgün bir nefes alabiliyor musunuz ve bulunduğunuz oda yeterince havalandırılmış mı?

Daha iyi yaşamak için gereken en önemli şey su ve havadır. Günümüzün bir çoğunu geçirdiğimiz işyerimizde, ofis havası temizliği konusunda hassas olmamız daha iyi çalışma koşulları sağlayacaktır.

İlkini kolayca yönetebilirsiniz. Elinizin altında cam bir su şişesi bulundurun ve günde en az 1.5 litre su tükettiğinize emin olun. Kendinize su içmeyi hatırlatmak için hatırlatıcı akıllı telefon uygulamalarını kullanabilirsiniz. İşyerinde kahve tüketiminizin fazla olması da vücudunuzda su eksikliği yaratabilir.

Havaya gelince, çok daha karmaşık olabilir. Sağlıklı bir nefes almak oldukça önemlidir. Gününüzün büyük çoğunluğunu geçirdiğiniz ofisinizde ofis havası temizliği konusunda hassas davranmanız hayat kalitenizi de etkiler.

Ofis havası temizliği için ortamdaki kirleticilerin farkında olmak ve buna uygun şekilde bir hava temizleme cihazı edinmeniz önemlidir. Jonix hava temizleyici, çok sayıda insanın bir arada bulunduğu ortamlarda kirli havayı temizleyerek kaliteli bir nefes almanızı sağlar.

Hasta Bina Sendromunu Biliyor Muydunuz? 

Hava kalitesi işinizdeki verimliliğinizi etkilediği kadar günlük yaşamınızda da büyük bir öneme sahiptir. Kapalı çalışma ortamlarında havadaki kirleticiler oldukça fazladır ve bu durum hasta bina sendromuna sebep olabilir. Hasta bina sendromu, belli bir binada uzun süre kalmaya bağlı baş ağrısı ve asteni, kronik olarak tahriş olan bir solunum yolu, gözlerde ve hatta ciltte yorgunluk ve tahriş gibi bir dizi semptomlar gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık kronikleşerek aspergilloz, bronşiyal astım ve alerjik alveolit ​​ile ilişkili hale gelebilir.

Kötü havalandırılan toplu ortamlarda özellikle kış aylarında ateş ve soğuk algınlığı gibi virüsler çok sayıda bulunmaktadır. İşyeri odalarının havasında ayrıca, boyalar ve yapıştırıcılar, mobilyalar, temizlik ve koku giderici ürünler ve çalışma aletleri tarafından yayılan VOC olarak adlandırılan uçucu kirleticiler de bulunmaktadır. Bitki ve hayvan kaynaklı kalıntılar (güvercinler, fareler, böcekler) ve tozlu bölgeler de hava kirliliğine sebep olur.

Ofis hava temizliği konusunda dertliyseniz, iş değiştirmek zorunda değilsiniz! Her şeyden önce, özellikle orta büyüklükte bir ofiste çalışıyorsanız, bazı iyi alışkanlıklar edinmeye başlayabilirsiniz. Edindiğiniz bu iyi alışkanlıklar hayatın her alanında veriminizi artıracağı gibi ofis ortamında berrak bir zihinle çalışmanıza da yardımcı olacaktır.

Neden Ofis Hava Temizliği Yapmalısınız?

Kirli bir elmayı yıkamadan önce yer miydiniz veya sevdiklerinize yemeleri için verir miydiniz? Daha önce yabancılar tarafından giyilmiş bir giysiyi çamaşır makinesinde yıkamadan giyer miydiniz? Bütün gün dışarıda giydiğiniz bir ayakkabıyla yatağa girer miydiniz?

Birçoğumuzun bu sorulara cevabı “hayır” şeklinde olacaktır. Normal şartlar altında, kirli veya kirlenmiş bir şey vücudunuzla temas etmeden önce onu temizlemeye özen gösterirsiniz.

Yine de, bizi hayatta tutan en önemli şey olan nefes konusunda aynı hassasiyete sahip değiliz. Pandemiden kısa bir süre öncesine kadar birçok insan ne soluduğuna hiç dikkat etmiyordu. Covid-19’un çıkışıyla beraber ortamdaki hava koşullarına dikkat eder hale gelmiş olsak da, tehlikeli olanın yalnızca virüsler olmadığı bilinci henüz yaygınlaşmadı.

Bir ortamda var olan hava kirliliği (faaliyetler ve insan yoğunluğu) temizlenmezse, konsantrasyonunuz düşüşe geçecektir. Temiz hava solumak oldukça önemlidir:

  • Uyku kalitesini iyileştirir,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Konsantrasyonu ve üretkenliği artırır,
  • Alerji ve astımdan müzdarip olanları rahatlatır.
  • Kendinizi temiz hava ile çevrelemek, kronik baş ağrılarını, yorgunluğu, kalp hastalığını ve sayısız dejeneratif durumu önlemeye yardımcı olur.

Ofis hava temizliği kalitesinin düşük olmasının belirtileri: toz birikmesi, pencerelerde yoğuşma ve ağır veya kötü kokulu hava olabilir. Kötü hava kalitesinin nedenleri mutfak dumanları, özellikle gaz, ısıtma ve soğutma sistemleri, evcil hayvanlar, temizlik kimyasalları, mobilya ve yapı malzemeleri (boyalar, yapıştırıcılar, harçlar vb.) veya dışarıdan gelen kirlilik olabilir.

Çalışmak, para kazanıp yaşamımızı devam ettirebilmemiz için gerekli şeylerden bir tanesi. Daha verimli çalışmak istiyorsak ofis hava temizliği konusunda hassas olmamız gerekiyor. Günümüzde ise ofislerdeki insan yoğunluğunun fazla olması sebebiyle kirli hava soluyor olmanız muhtemeldir. Ofis havasını temizlemek, insan yoğunluğundan kaynaklanan hava baskınlığını büyük ölçüde engelleyecektir. Bulunduğunuz ortamda kullanacağınız hava temizleyiciler ile çalışanlarınızın ve sizin sağlığınızı korumanız mümkün olacaktır.

Çalışma Veriminizi Artırmak İçin: Ofis Havası Temizliği

  • Hava değişimini artırın. İşyerinizde pencereleri sık sık açarak kirliliği azaltın ve daima temiz havaya sahip olmak için iyi bir hava temizleme cihazı edinin. Jonix Cube, gelişmiş ve patentli bir teknoloji sayesinde ofis hava temizliği yapar. Havam Temiz sitesi üzerinde bulunan cihazlar, aktif NTP teknolojisi sayesinde tüm mikroorganizmaları (virüsler, bakteriler, küfler) “avlar”. Hiçbir kalıntı bırakmadan havadaki kirler temizlenmiş olur.
  • Ofis havası temizliği için ortamda toz yaratacak şeyleri engelleyin. Toz oluşturabilecek dağınıklıktan kaçınmanız sizin için iyi olacaktır. Özellikle masa gibi çok zaman geçirdiğiniz yüzeyleri gün içinde sık sık temizleyin.
  • Yanan ve havada dağılan mum veya sigara gibi şeylere dikkat edin. Özellikle deodorant, oda spreyi gibi havada solunabilecek ürünleri kullandıktan sonra ortamı havalandırın.
  • Ofis havası temizliği için günlük ve haftalık mekan temizliğini aksatmayın.
  • Ofisinizi bitkilerle, özellikle de kirleticileri emen iç mekan türleriyle kuşatın.
  • Hem ofis temizliği sırasında hem de sonrasında toksik maddeleri solumamak için temiz içerikli ve mümkün olduğunca doğal ürünler seçin.

Bu yazımızda sizlere ofis havası temizliği konusunun daha iyi çalışma koşulları için ne kadar büyük bir önem taşıdığından bahsettik. Temiz hava, daha iyi yaşamak ve çalışmak için en gerekli olan şeylerden biridir. Gün içerisinde sıklıkla zaman geçirdiğiniz ofis gibi ortamlardaki hava temizliğini sağladığınızda, kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

Bir önceki yazımıza https://havamtemiz.com/evin-havasi-nasil-dezenfekte-edilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.