Rehber

Karbon Filtre Nedir?

Karbon Filtre Nedir

Kapalı ortamlarda solunan hava kalitesi her geçen gün daha önemli hale geliyor. Ortam havası ne kadar temiz ise orada geçirilen sürenin kalitesi de artıyor. İnsanların bir ortamda kalma isteğini etkileyen en önemli etkenlerden biri soluduğu hava. Bu yüzden hava temizleme cihazların gündelik hayatta yeri daha da artıyor. Hava temizleme cihazlarının kullanım sıklığı hangisinin daha sağlıklı olduğu konusunda merak uyandırıyor. Filtreli hava temizleme cihazlarının yanı sıra gelişen teknoloji, filtresiz hava temizleyicilerinin avantajlarını daha çok ön plana çıkarıyor. Bakımı kolay, insan sağlığına zararsız hava temizleme mümkün mü? Bu yüzden yazımızda karbon filtre hakkında merak edilen soruları ele alıyoruz. Karbon filtrenin avantajları ve dezavantajlarını değerlendirerek siz de en iyi hava temizleme cihazını kolaylıkla seçebilirsiniz.

Karbon Filtre Nedir Ne İşe Yarar?

Havalandırma cihazlarında karbon filtre ifadesine oldukça fazla rastlanıyor. Karbon filtre nedir, merak edenler için bazı kimyasalları ayrıştırıcı özelliği olan filtreler olduğunu söylemek mümkün. Karbon filtrede bulunan yüzey çok fazla, milyonlarca şeklinde tabir edilen gözeneklerden oluşuyor. Bu gözenekler aracılığı ile ortamdaki kötü kokular ya da zehirli gazlar filtrelenebiliyor. Bu yüzden “Karbon filtre ne işe yarar?”, sorusuna yönelik birçok alanda aktif karbona rastlandığını söylemek mümkün. İşte aktif karbon filtrenin kullanıldığı yerler:

  • Su arıtma cihazları
  • Havalandırma cihazları, endüstriyel mutfak havalandırma araçları
  • Filtreli özelliğe sahip hava temizleyiciler
  • Ofis binaları
  • Bekleme salonları
  • Laboratuvarlar
  • Kimyasal ilaç sanayi
  • İlaç sanayi

Bu kadar geniş kullanım alanına sahip karbon filtre için ilk akla gelen soru “Gerçekten işe yarıyor mu?” sorusu oluyor. Karbon filtredeki gözenekler kötü kokuları ve zararlı gazları yakalıyor. Bunları filtre içerisinde hapsediyor. Havada salınmış olan uçucu organik bileşenler için karbon filtre etkili görünüyor. Ancak havayı kirleten unsurlar sadece bunlar değil. Havayı kirleten etmenler düşünüldüğünde karbon filtrenin yetersiz kaldığı görünüyor.

Karbon Filtrenin Bakımı ve Temizlenmesi

Karbon filtrelerin çalışma prensibi merak edenler için şu şekilde açıklanıyor: Yapısındaki granül karbonlar gaz moleküllerini yakalıyor ve tutuyor. Zehirli gazlar, organik kokular, sigara kokusu gibi kötü kokuların tutulması için karbon filtre etkili bir şekilde kullanılıyor. Ancak daha iyi filtreleme için karbon granülleri bazı ek süreçlerden geçiriliyor. Karbon içerisinde gözenekler oluşması için karbona sıcak hava veriliyor. Oluşan bu yapıya karbondioksit ve buhar enjeksiyonu yapılıyor. Böylelikle gaz moleküllerinin tutulması için daha etkili alan yaratılıyor. Bu alanın geniş olması etkisini artırıyor. Karbon filtrelerin toz tutucu olarak kullanılması için de yöntemler var. Sentetik elyaflar ile desteklendiğinde toz tutucu olarak kullanılabiliyor.

Ancak karbon filtrede dikkat edilmesi gereken önemli bir konu dikkat çekiyor. Karbon filtre bakımının sağlıklı yürütülmesi için belirli periyotlarda karbon granüllerinin değiştirilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu yüzden karbon filtre hakkında en çok merak edilen konulardan biri bakımı ve temizliği. “Karbon filtrelerin ömrü ne kadardır?” sorusuna yönelik ortalama 6 ay ya da 1 yıl olduğunu söylemek mümkün. Karbon filtre değişimi ile ilgili özellikle koku ve yağ için kullanılanların 4 ayda bir değiştirilmesi öneriliyor. Karbon filtrenin bakımı, sık yapılması gerektiği için dezavantajlı görünüyor. “Karbon filtre yıkanır mı?” kullanıcıların merak ettiği bir soru. Filtrenin kullanım alanına göre sık periyotlarda yıkanması gerekebiliyor. Karbon filtrenin bakımı ve temizliği büyük özen istiyor. Çünkü içine hapsedilen kirleticiler aynı zamanda filtrenin verimini düşürüyor ve kullanım ömrünü azaltıyor.

Karbon Filtre Sağlıklı mı?

Hava temizleme cihazları ve diğer havalandırma sistemlerinde kullanılan hava filtresi çeşitleri çok fazla. Bunun için doğru filtre seçimi yapmak büyük önem taşıyor. İşte havalandırma ve hava temizleyici araştırırken karşınıza çıkabilecek filtre türleri:

  • Panel filtreler
  • Torbalı filtreler
  • Hepa filtreler
  • Kompakt tip filtreler
  • Karbon filtreler

Filtre çeşitleri içerisinde hava temizleyiciler için hepa filtrelere sık rastlanıyor. Hepa filtreler ve karbon filtreler arasında karşılaştırma yaparken “Karbon filtre sağlıklı mı?” sorusu akla geliyor. Su arıtma sistemlerinde kireci temizleyen, koku giderici olarak etkili kullanılan bu filtreler sağlık için zararsız değil. Ancak her ortamın temizlenmesi için yeterli de değil. Çünkü insan sağlığını etkileyen birçok etken bulunuyor. Küf, nem, rutubet, havadaki virüs ve ortamdaki toz partikülleri sağlık için zararlı. Bir filtrenin tam anlamıyla sağlıklı olabilmesi için tüm kirleticileri yok etme özelliğinin olması gerekiyor.

Karbon Filtreli Hava Temizleyiciler

İç ortam hava kalitesini iyileştiren hava temizleyicilerde karbon filtre kullanılıp kullanılmadığı merak ediliyor. Karbon filtreli hava temizleyiciler için daha çok kokular üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkün. Tüm kapalı ortamlarda hava kalitesinde yüksek hijyen isteyenler için ise karbon filtrenin dezavantajları bulunuyor. İşte hava temizleyici seçerken göz önünde bulundurmanız gereken karbon filtrenin dezavantajları:

  • Karbon filtreler kokuyu gidermek için işe yarasa da bazı partikülleri ayrıştıramıyor. İnsan sağlığına etkisi büyük olan küf, toz ya da polen için karbon filtreler yetersiz kalıyor.
  • Hava temizleyici seçerken dikkat edilmesi gereken konulardan biri maliyeti oluyor. Karbon filtreli hava temizleyiciler kullanım sıklığına göre daha sık filtre değiştirme ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu açıdan karbon filtre kullanılan hava temizleme cihazını daha maliyetli hale getirebiliyor.
  • Karbon filtre, tüm kirleticileri yok etmek için etkili değil. Bu da iç ortam hava kalitesini artırmak için ek tedbirler almayı gerektiriyor. Özellikle insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde bunu sağlamak zaman ve insan gücü kaybına yol açabiliyor.

Filtreli hava temizleme cihazları, özellikle karbon filtreli olanlar hava temizleme konusunda tam performans gösteremiyor. Bu da iyonlaşma ile hava temizlemenin daha etkili bir şekilde ön plana çıkmasını sağlıyor.

En İyi Hava Temizleme Cihazı Hangisi? Filtreli mi, Filtresiz mi?

Hava temizleme cihazı seçerken en önemli konu, hangi ortamda hangi kirleticiler için hava temizleme ihtiyacı duyulduğudur. Hava temizleme cihazlarının çalışma prensibi benzer görünüyor ancak kirleticilere karşı etkisi çok farklı oluyor. Jonix hava temizleme cihazlarının en büyük avantajı ortam havasını kirleten tüm kirleticileri yok etme özelliğinin oluşu. Havadaki virüsler, toz ve diğer organik bileşenler, kötü kokular, küf ve nemden kaynaklanan kötü ortam havası Jonix ile önlenebiliyor. Jonix hava temizleyicilerinin bu kadar etkili olmasının nedeni NTP (soğuk plazma) teknolojisi. Bu teknoloji filtresiz çalışma özelliğine sahip bir iyonlaşma teknolojisi. Zaman ve maliyet açısından avantaj sağlayan bu ürünler çevreyi korumak için de doğru tercih. Bu yüzden en iyi hava temizleme cihazı hangisi konusunda Jonix ürünlerinde kullanılan filtresiz temizleyicilerin daha etkili olduğunu söylemek mümkün.

Sitemizde Jonix ürünlerinin kullanım alanları açısından geniş bir yelpazeye sahip olduğunu görebilirsiniz. Ofis, okul, sağlık kurumları, güzellik salonları ve evler büyüklüğü birbirinden farklı ve insan kalabalığının her an değiştiği yerler. Üstelik bu ortamdaki kirleticilerin yayılma hızı da çok fazla. Bir hava temizleyicinin aynı anda kesintisiz bir şekilde ortam havasını temizlemesi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Jonix hava temizleme cihazları ihtiyaç duyduğunuz temiz havayı sağlayacak teknolojileri sunuyor.

Önceki yazımıza https://havamtemiz.com/hava-temizleyici-cihazlarin-bakimi-nasil-olur/ linkinden ulaşabilirsiniz.