Rehber

Ozon Hava Temizleyici Nedir?

Ozon Hava Temizleyici Nedir

Temiz hava, sağlıklı bir yaşam için en önemli ihtiyaçlardan biridir. Fakat günlük hayatın koşuşturması, şehirleşme ve şehir trafiği, artan nüfus artık temiz hava almayı zorlaştırıyor. Özellikle küresel salgın ile beraber kapalı ortamlarda daha uzun süre zaman geçirilmesi de temiz havanın önemini daha çok ortaya çıkarıyor. Bu yüzden kapalı ortamlarda hava temizleme cihazlarının daha çok tercih edilmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak en sağlıklı hava temizleme cihazı hangisi, bununla ilgili araştırma yaparken birçok sistem karşımıza çıkıyor.

Bu yazımızda ozon hava temizleyici nedir, sorusunu ele aldık. Mikropları öldüren ve havayı temizleyen ozon teknolojisinin hava temizleyici olarak nasıl bir işlev gördüğünü araştırdık. Hava temizleyici almadan önce ozon hava temizleyici ve özelliklerini inceleyerek karar verebilirsiniz.

Ozon Hava Temizleme Nedir?

Ozon gazı, solunan havadan ya da saf oksijenden elde ediliyor. Günümüzde ise gelişen teknoloji, birçok yerde bu gazın yayılmasına neden olmaktadır. Elektrikle çalışan bazı cihazlar, televizyon ekranları, bilgisayarlar buna örnek gösterilebilir. Birçok hava temizleme cihazı için de ozon teknolojisi kullanılıyor. Ozon temizleme, kalıntı bırakmadığı için doğal bir dezenfektan olarak tercih ediliyor.

Ozon hava temizleme nedir sorusuna, ortamda bulunan O3 gazı ile havada bulunan kötü gaz ve kokuları temizleme işlemidir, diye cevap verebiliriz. Kapalı alanlarda ortam havasının temizlenmesi için ozon hava temizleyici çeşitlerinin çok fazla olduğunu görebilirsiniz. Özellikle güçlü oksitleyici özelliği, koku giderici olarak etkilidir. Hatta ozon, oksidasyon gücü yüksek ve en kuvvetli dezenfektan olarak biliniyor.

Ozon hava temizleyici hakkında araştırma yaparken en çok merak edilen konu, sağlık üzerine etkileridir. Çünkü insan sağlığının korunabilmesi için temiz hava sağlayan cihazların da zararsız olması gerekir. Bu yüzden bu tip hava temizleme cihazı almadan önce cihazlar ve etkileri değerlendirilmelidir.

Ozon Hava Temizleyici Kullanmanın Etkileri

Hava temizleyicilerin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Toz, sigara dumanı, küf, bakteri, virüs ve havadaki zararlı kirleticileri yok ederek havayı temizliyor. Söz konusu hava temizleme olduğunda ozon hava temizleme zararlı mı, sorusu özellikle merak ediliyor. Bu nedenle ozon hava temizleyici kullanmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini sizin için paylaşıyoruz.

  • Ozon hava temizleyicilerinin en önemli etkisi kokuları gidermesidir. Sigara, yemek, evcil hayvan gibi rahatsız edici kokuları engelliyor.
  • Bu hava temizleyiciler, bulundukları ortamda oksijen miktarını arttırır.
  • Havayı temizleme ve mikropları öldürme özelliğine sahiptir.

Ozon hava temizleyici faydaları göz önüne alındığında bu ürünler avantajlı görünüyor. Ancak bu hava temizleme cihazlarını kullanmanın sağlık için olumsuz etkileri de belirtiliyor. Çünkü ozon solunduğunda ortaya çıkan reaksiyon, akciğere zarar verir. Bunun sonucunda göğüs ağrısı, öksürük ya da nefes darlığı, boğazda tahriş ve astım görülebilir. Belli bir dozun üstünde ozona maruz kalmak olumsuz etkilerin daha sık yaşanmasına neden oluyor. Sağlıklı insanların bile ozondan etkilenmesinin kolay olduğu vurgulanmaktadır. Bu yüzden bu tip hava temizleyicilerini kullanmadan önce, özelliklerin çok iyi incelenmesi önerilmektedir.

Ozon Hava Temizleyici Havadaki Virüsleri Önler Mi?

Sadece canlılara enfekte edebilen, bulaşıcı mikroskobik etkenler virüs olarak tanımlanıyor. Virüslerin yayılması birçok yolla gerçekleşir. Havayolu, virüslerin en sık bulaştığı yollardan biridir. Havada asılı kalan virüslerin kolay bulaşması nedeniyle kapalı alanlarda iç ortam hava kalitesi daha önemli hale gelmektedir. Özellikle insan sirkülasyonunun fazla olduğu yerler, havadaki virüslerin yayılması için daha tehlikelidir. Bu yüzden Covid-19 ile beraber hava temizleyicilerin virüslere karşı etkili olması beklenmektedir. Bu açıdan aktif ozon için tüm zararlı mikroorganizmaları, küf, bakteri ve virüsleri ortadan kaldırdığı belirtiliyor. Kapalı alanlarda zararsız bir şekilde hava temizliğini sağlıyor.

Ozon hava temizleyici ile hastalıkların bulaşma riski de azalıyor. Ozon, güçlü ve doğal bir temizleyici olarak ön planda olsa da kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar da bulunuyor. Ozon kullanımının Sağlık Bakanlığı kriterlerinin dikkate alınarak yapılması büyük önem taşıyor. Bu açıdan kapalı alanlarda uygun ozon hava temizleyici kullanmak sağlık için oldukça önemlidir.

Ozon Hava Temizleyici Nerelerde Kullanılır?

Dezenfeksiyon özelliği ile etkili olan ozonun birçok kullanım alanı bulunuyor. Hava temizleme dışında birçok alanda kullanıldığını görebilirsiniz. Bu doğrultuda ozonun kullanıldığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İçme suyu dezenfeksiyonu, tat ve koku giderimi,
  • Atık su dezenfeksiyonu,
  • Yüzme havuzlarının dezenfeksiyonu,
  • İç ortam havasının dezenfekte edilmesi,
  • Gıda tesisleri,
  • Laboratuvar ekipmanları,
  • Bazı tıbbi uygulama çeşitleri,

Ozon, özellikle gıda sektöründe etkin bir şekilde kullanılıyor. Gıdalarda ve gıda saklanan alanlarda kullanılması güvenli bulunuyor. Ozon jeneratörü olarak tekstilde ya da kapalı ortamlarda oksijen üretiminde kullanıldığını görebilirsiniz. Endüstriyel alanda bu maddenin kullanımı oldukça yaygın görünüyor. Bununla birlikte ozon, en çok insanların yoğun olduğu yerlerde dezenfekte amacıyla kullanılıyor. Ozon hava temizleme cihazları özelliklerine bakıldığında;

  • Sterilizasyon sağlıyor ve koku gideriyor.
  • Bu cihazlar iç mekan kirliliğini büyük ölçüde engeller.
  • Evler, eğitim kurumları, hastaneler, laboratuvar ortamı gibi alanlar, alışveriş merkezleri, konaklama yerleri, fabrikalar bu tip hava temizleme cihazlarını kullanılabilen kapalı alanlar arasında yer alıyor.

Ozon ile İyonize Hava Temizleyici Arasındaki Farklar

Hava temizleme cihazları farklı özellikte ve sistemlerde sunuluyor. Bu yüzden sık kullanılan hava temizleyiciler arasında bulunan ozon hava temizleme ve iyonize hava temizleme arasındaki farkı ele aldık.

İyonize hava temizleme günümüzde en gelişmiş teknoloji olarak biliniyor. İyonlaştırma teknolojisi, kötü kokuları yok ederken ortamdaki diğer kirleticileri de engelliyor. Ortamdaki toz, polen ve diğer alerjenler, kirleticiler; sağlıklı ve kalıcı bir şekilde yok ediliyor. İyonizer hava temizleme cihazları daha sessiz ve ergonomik bir yapıdadır.

Ozon, içeriğinde 3 oksijen atomu bulunan bir bileşiktir. 2 oksijen atomunun ürettiği oksijen molekülü hayati önem taşır. 3.oksijen atomu ise diğer maddelerle birleşerek farklı kimyasal bileşikler oluşturabilir. Ozon, özellikle koku giderici özelliği ile bilinir. Sadece dezenfeksiyon amacıyla kullanılır. İnsan sağlığına zararsız bir şekilde mikroorganizmaların üremesini engeller. Bununla birlikte ozon hava temizleyici ürünleri, gazın insan vücuduna etkileri göz önünde bulundurularak boş odada kullanılmayı gerektirebilir. Çünkü ozonun zararlı hale gelmemesi için sürekli solunmaması gerekir.

Jonix hava temizleme cihazları, termal olmayan plazma teknolojisini kullanmaktadır. Bu teknoloji, ileri seviye bir oksidasyon yöntemidir. Termal olmayan plazma teknolojisini şu şekilde açıklayabiliriz. Plazma, elektrik yüklü parçacıklardan oluşan iyonlaşmış gaz olarak işlev görüyor. Elektrik yüklü parçacıklar; organik ve kimyasal iyon, atom ve moleküllerden oluşuyor. Bu parçacıklar ise birbirleri ile çarparak oksitleyici türleri oluşturuyorlar.

Soğuk plazma, meydana gelme şartlarına bakıldığında oda sıcaklığında gerçekleşiyor. Havanın sağlıklı bir şekilde temizlenmesini sağlayan bu teknoloji, havalandırma sistemlerindeki kirleticileri de yok ediyor. Klima ve havalandırma sistemlerini temizleyen hava temizleme cihazı için sitemizden Jonix Inside ürününü inceleyebilirsiniz. Üstelik ihtiyacınıza göre, hava akışına uygun modellerde hava temizleme cihazını kolaylıkla tercih edebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://havamtemiz.com/pandemi-oncesi-ve-sonrasi-hava-temizleme-cihazi-kullanimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.